Предстои охлаждане на пазара на земя

Предстои охлаждане на пазара на земя, като голяма част от фермерите смятат да не променят рентите. Това са изводите от проучване сред земеделски производители от страната на ИПИ, цитирано от Inevstor.bg.Според анализаторите близо половината от анкетираните земеделци възнамеряват да задържат рентите на нивата от миналата година. Една трета смятат да дадат по-високи ренти, а един от всеки десет – по-ниски.

Три четвърти от фермерите имат намерение да инвестират в стопанствата си през 2015 г. Най-много планове има за закупуването на нова техника, строителство и ремонт на сгради, закупуване на земя и на оборудване.

Основно стопаните разчитат на собствени средства за финансиране на инвестицията си. Наблюдава се отчетлива дистанция между зърнопроизводството, от една страна, и останалите сектори в отрасъл „селско стопанство” по отношение достъпа до кредитиране, като за първите банките са по-съществен източник на финансиране.

Един от всеки 13 от анкетираните споделя, че възнамерява да се насочи и към други сфери на отрасъла. Близо една трета от планиращите диверсификация на производството смятат да се насочат към отглеждането на животни, а 12,5% към трайни насаждения.

Над половината от анкетираните смятат, че имат ограничена или никаква информация за директните плащания през 2015 година.

Най-сериозни притеснения по отношение на възможния финансов ефект буди нивото на информираност за зелените плащания, за които подготовката трябва да се извърши през настоящата есенна сеитбена кампания. Едва 37% споделят, че имат необходимата информация за схемата./БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *