Предстоят промени в ръководството на териториални данъчни дирекции

Предстоят персонални промени на ръководството на някои териториални дирекции, заяви главният данъчен директор и изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина.

По думите й промените ще се осъществят не заради липса на професионални качества у съответните служители, а заради организационната промяна, следствие от създаването на НАП, която ще започне своята работа на 1 януари 2006 г.

Агенцията ще събира данъци и осигурителни вноски на едно място вместо данъчната администрация и Националния осигурителен институт. Това стана възможно след като Народното събрание прие окончателно Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) през миналата седмица.

Според ДОПК досегашните регионални данъчни директори вече ще изпълняват други функции и ще разполагат с по-големи правомощия. В Националната агенция за приходите се създава нова длъжност – директор на дирекция “Обжалване и управление на изпълнението”. Директорите на тази дирекция ще са отговорни както за обжалването на ревизионните актове, но и ще упражняват контрол върху работата на териториалните дирекции на НАП по региони.

Освен това дирекциите “Обжалване и управление на изпълнението” в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново ще отговарят на данъчни и осигурителни казуси, поставени от клиентите на администрацията. По този начин се цели унифицирането на становищата, които приходната администрация издава.

Териториалните директори на Националната агенция за приходите, както и петимата директори на дирекции “Обжалване и управление на изпълнението” ще бъдат назначени на договори с 6-месечен изпитателен срок от 1 януари 2006 г. Това се налага заради новите правомощия, които получават и допълнителните отговорности при събирането освен на данъчни задължения, но и на осигурителни вноски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *