Пред ново раздаване на картите

 
  Нищо не е така, както беше

2009-а беше трудна година за автоконцерните. Редица изненади и рокади предстоят и през 2010. Наблюдатели говорят за ново раздаване на картите. Някои от колосите в бранша ще усетят, че са всъщност на глинени крака.

 
 

 
Кой би могъл да допусне подобно развитие? Марки, които бяха създадени с помощта на милиардни инвестиции и част от които имаха стари традиции – като Сааб, внезапно нямат никаква стойност. А новите шефове не разбират твърдe много от коли, но затова пък знаят доста за съкращаването на разходи и персонал. Шефът на Форд Алън Мълали дойде от Боинг, водещият мениджър на Дженеръл мотърс Ед Уитакър преди това е бил надзорник на AT§T, а Серджо Марчоне се прехвърли от швейцарска фирма за стоков контрол към Фиат.
  VW може всичко освен евтиното
Нови и стари суперсили
Докато Форд последователно залага на универсалната световна кола и се надява да извлече печалби с помощта на по-малки и икономични модели дори в САЩ, радикалните промени в Дженеръл мотърс и Фиат-Крайслер едва започват. Най-вече американско-италианският съюз е колос на глинени крака, защото разчита на силно увеличаващи се продажби и рисковани синергийни ефекти. Дали обаче верните на Ланчия клиенти ще възприемат един Крайслер с италиански фасон като мерило за автомобилите от горен клас?
Във водещия европейски автомобилен квартет картите също се раздават наново. Фолксваген се счита за настояща и бъдеща суперсила, която бързо застига Тойота. Само че във Волфсбург могат всичко, освен евтиното. Затова Сузуки смята да монтира малкия си модел UP в Третия свят, използвайки предимството на евтината работна ръка. Поради това и Шкода е принудена да се концентрира отново над първоначалните си маркови стойности, а  Сеат е поставен на изпитание. Тъй като Фолксваген има предимство по отношение на разходите, благодарение на голямото количество произвеждани автомобили, той успява да принуди дори старите си съперници БМВ и Мерцедес да го считат за равностоен играч. В крайна сметка възникват съвсем нови съюзи: например между семействата на БМВ и Пежо, както и между тези на Мерцедес и Рено/Нисан.
Борба за оцеляване
 
С краката нагоре
Докато преди приходите от големите и скъпи модели отиваха, за да финансират разработването на малки возила, междувременно тенденцията се е обърнала точно наопаки. Така нареченият Downsizing е на мода не само сред моторите, но и сред новите модели автомобили. Клиентите купуват все повече Ауди А4 вместо А6, БМВ -1 вместо 3, Мерцедес Е вместо S-клас.
В това отношение точките отново обира Фолксваген, чиито модели са равномерно разпределени във всички сегменти. В същото време обаче са застрашени жизнените пространства на онези марки, които разчитат на голям обем продажби като Форд, Опел, Рено/Нисан, Пежо/Ситроен, Тойота и Хонда. Решението? Тези производители трябва спешно да се преориентират и да постигнат нови технически решения, творчески концепции и значително по-привлекателни цени, включително и с цената на нови стратегически съюзи.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *