Презастрахователите излизат от сезона на ураганите без загуби

Очаква се големите играчи в сектора да последват примера на германската Munich Re и да предадат значителна част от печалбата си на акционерите.
Презастрахователните компании по света готвят приятни сюрпризи за акционерите си – разпределянето на увеличени дивиденти, програми за обратно изкупуване на акции и др., тъй като сезонът на ураганите се оказа изключително спокоен, а ралито на финансовите пазари доведе до силен ръст на печалбите на компаниите от сектора, коментира „Файненшъл таймс“.
Сезонът на ураганите, който приключи тази седмица, а благодарение на отсъствието на мащабни стихийни бедствия, загубите на презастрахователите, свързани с природни катаклизми се свиха до исторически минимум.
Глобалният пазар на облигациите, на който активно инвестират презастрахователите и застрахователите демонстрира активен подем, което води до по-бързото възстановяване в сектора, отколкото се очакваше преди половин година. Затова според аналитици, големите играчи в сектора ще последват примера на германската Munich Re и ще предадат значителна част от печалбата си на акционерите.
През миналата седмица бермудските презастрахователи Aspen Insurance Holdings и PartnerRe, чиито акции се търгуват на американския капиталов пазар отчетоха значителен ръст на печалбата си за третото тримесечие.
Въпреки значителния позитивизъм, секторът още помни големите загуби от природни аномалии, финансовата криза и загубите от инвестиции в ценни книжа, заради което мнозина експерти не споделят мнението, че значителна част от корпоративните печалби ще отиде в ръцете на акционерите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *