Презастрахователи се готвят за крах на еврозоната

„Ние от „Мюник ре“, поддържаме еврото. Надяваме се, че политиците ще намерят разрешение, обаче се подготвяме за евентуалния край на монетарния съюз“, заяви Торстен Жеворек, генерален директор на дружеството, по време на пресконференция, предаде АФП.
„Можем ли да се адаптираме бързо към ново разделяне? Имаме ли средства за управление на ликвидността?“ Това са част от въпросите, които си задава първият световен презастраховател, за да опита да разбере събитията.
За презастраховател или застраховател, съществува проблемът компенсиране на искове след разпадането на зоната.
„Какво става, ако трябва да плащаме в различни валути от договорената?“, се пита Жеворек. „Ние трябва да сме много предпазливи за условията по всеки договор“, предупреждава той.
Според презастраховател, пожелал анонимност, количеството договори сключвани в Лондон ще предвиждат вече компенсации „в германска валута“, за да се предпазят от ефектите на разпада на зоната.
В случая със „Скор“, ефектът ще бъде нулев или положителен, защото ако презастрахователят има ангажименти за покритие в няколко страни от така наречената периферна еврозона, „капиталът не е в тези страни“, казва изпълнителният директор Денис Кеслер.
Презастрахователят е съсредоточил своя капитал и инвестиции в Германия, Франция и Швейцария, които вероятно ще бъдат сравнително запазени, когато излязат една или повече страни от еврозоната или се разпадне целият валутен съюз.
Ангажиментите, изравнени в нова валута, могат да намалеят в случай на обезценяване, което би облагодетелствало „Скор“, който би имал по-малки компенсации за изплащане.
„Ние не искаме разпадането“ на еврозоната, казва Кеслер, но „ако има разпадане искаме да сме готови“.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *