Президентските избори ще струват 22 млн. лв.

От 4 до 16 септември е срокът за регистрация на кандидат-президентските двойки. Гласуването ще става с интегрални бюлетини, урните ще са прозрачни и ще се изработват за пръв път у нас. Клиповете за изборите по БНТ ще струват 1000 лв/мин.

Министерският съвет одобри план-сметката за разходите за провеждане на президентските избори на 22 октомври 2006 г. и тарифите за заплащане на предизборните предавания по Българската национална телевизия и по Българското национално радио, съобщава правителствената информационна служба.

Предвидените от правителството средства за цялостната организация и провеждането на изборите за президент и вицепрезидент ще бъдат под 22 млн. лв., съобщи министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. Окончателната сума ще бъде определена до дни след съгласуване с Министерството на финансите. В план-сметката са включени всички разходи, необходими за организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите.

Новост за тазгодишните президентски избори е, че гласуването ще става с интегрални бюлетини, които ще се подпечатват от секционните комисия със специални печати, а урните ще бъдат прозрачни и ще се изработват за пръв път у нас.

Предвижда се броят на секционните комисии да бъде около 12 000, което налага наличието на минимум 14 000 прозрачни избирателни урни, така че да има достатъчен резерв.

С по-голяма тежест при определянето на разходите са числеността и възнагражденията на секционните комисии, чийто брой ще бъде около 12 000. Предвижда се за секции с до 300 избиратели те да са в състав до 7 души, а за тези с над 300 избиратели – до 9. С тази промяна реално се дава възможност да се увеличи броят на хората, заети в комисиите, като максималното възможно увеличение е до 13 487 души.

Предстои ЦИК да определи и размера на възнагражденията на членовете на секционните и районните комисии. С последните промени в Кодекса за социалното осигуряване и по Закона за здравното осигуряване през 2006 г. върху тези възнаграждения се дължат осигурителни плащания.

Увеличава се и сумата, необходима за изплащане на осигуровките и възнагражденията за извънреден труд на служителите от МВР, МВнР, МОН и от общинските и областните администрации, които ще участват в организацията и провеждането на вота. Това се налага от въвеждането на статута на държавния служител в администрациите, в т.ч. и в Министерството на вътрешните работи, тъй като има разлика при заплащането на осигуровките за хората по трудово и по служебно правоотношение, обясни Василев.

При изготвянето на план-сметката са взети предвид и нарастването на работната заплата и осигурителните плащания в сравнение с 2001 и 2005 г., както и ръстът на инфлацията, съобщават от кабинета.

За сравнение, при произвеждането на изборите за народни представители през 2005 г. изразходваната сума е близо 16 млн. лв., а на изборите за президент и вицепрезидент на републиката през 2001 г. – почти 10 млн. лв.

Днес бяха приети и тарифите за излъчване на предизборни предавания по БНТ и БНР, с които се определя цената за 1 минута ефирно време, която всяка кандидат-президентска двойка трябва да плати.

Встъпителни и заключителни клипове по БНТ ще струват по 1000 лв. на минута.

Още на 16 август Николай Василев се е срещнал с генералните директори на двете медии и е договорил запазване на същите тарифи по БНТ, както при парламентарните избори през 2005 г.

Относно цената за ефирно време по БНР беше постигнато минимално увеличение от около 11%, с което предложените тарифи и от двете медии представляват от 1/8 до 1/5 от стойността на минута рекламно време по техните редовни рекламни тарифи.

За техническата организация на изборите МДААР ще проведе четири обществени поръчки: за изработка и доставка на прозрачни избирателни кутии, за изработване на печати на секционните избирателни комисии, за отпечатване на интегрални бюлетини и за изработване на изборни книжа и отпечатване на методически указания на ЦИК за работа на секционните комисии.

Министерството ще публикува на своя интернет сайт всички документи и актуална информация относно хода на обществените поръчки. В комисиите по разглеждането и оценяването на проектите ще бъдат поканени да участват и представители на ЦИК, МС и АОП, а отварянето на офертите от кандидатите по всички обществени поръчки ще става публично и в присъствието на медии.

В началото на тази седмица МС утвърди и образците на изборните книжа – това са 37 образеца на формуляри, необходими за подготовката и провеждането на изборите. Тези формуляри ще бъдат публикувани на интернет страницата на МДААР веднага след обнародването им в Държавен вестник, така че да са на разположение за ползване от всички отговорни институции на централно, регионално и местно ниво.

Днес Централната избирателна комисия (ЦИК) определи реда и сроковете за регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент.

От 4 до 16 септември е срокът за регистрация на кандидат-президентските двойки, обяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Независимо дали кандидатурите ще бъдат издигнати от партии, коалиции на политически партии или инициативни комитети, кандидат-президентските двойки трябва да се регистрират в ЦИК.

В посочените срокове трябва да бъде представено предложение за регистрация на съответните кандидати, списъци с 15 000 български избиратели, които подкрепят техните кандидатури. Тези списъци трябва да са на граждани с избирателни права. ЦИК и служба ГРАО ще проверяват подписките и в случай на открити несъответствия в данните ще дават тридневен срок за тяхното отстраняване.

Няма забрана един избирател да участва в повече подписки, дори един човек да даде подкрепата си за всички издигнати кандидат-президентски двойки, на самите избори той ще трябва да гласува за една единствена.

За регистрацията ЦИК изисква и писмени заявления от самите кандидати, че са съгласни да бъдат регистрирани в предизборната надпревара.

Ще трябва да бъдат подадени и декларации от кандидатите, в които да посочват, че в последните пет години съответният кандидат е живял в страната и отговаря на изискванията на Конституцията.

За да бъде валидна регистрацията, трябва съответните партии, коалиции или инициативни комитети да представят в ЦИК документ от БНБ за внесен безлихвен депозит от 5 хил. лева. Депозитите от 5 хил. лева стоят в банката до обявяването на изборния резултат и се връщат на онези кандидати, които са събрали повече от 1% от действителните гласове. Депозитите на останалите остават в полза на държавата, поясни Троянов. Срокът за внасянето на парите е до 15-ти септември, тъй като 16 септември, когато изтича срокът за регистрация на кандидатите, е събота и банката няма да работи.

Българските граждани в чужбина ще гласуват само с валиден документ за самоличност, с които могат да се легитимират пред чуждестранни власти – именно задграничен паспорт, дипломатически паспорт, служебен паспорт, моряшки паспорт или военна карта за самоличност, реши ЦИК по-рано днес.

Избирателните секции се образуват в населени места с дипломатическо или консулско представителство на страната при наличието на не по-малко от 100 избиратели, заявили лично желанието си да гласуват чрез писмено заявление до 1 октомври т.г.

Избирателна секция в чужбина може да се образува и в населено място, където няма дипломатическо или консулско представителство, при наличие на не по-малко от 100 избиратели, писмено заявили желанието си да гласуват в населеното място не по-късно от 1 октомври т.г.

Избирателна секция може да се образува и по преценка на ръководителите на дипломатическото или консулското представителство, като в този случай те изпращат чрез Министерството на външните работи до ЦИК за ИПВР писмената си мотивировка за това.

В писменото заявление се посочват: трите имена по паспорт или военна карта на избирателя; мястото и датата на раждане; ЕГН; адресът на пребиваване в съответната държава; постоянният адрес на заявителя в Република България; серията и номерът на паспорта или военната карта. Заявлението се подписва саморъчно от заявителя и се подава лично, с писмо или в електронна форма, от която да е виден саморъчният подпис на заявителя, до посолството на Република България или консулската служба за съответната държава, реши ЦИК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *