Президентът върна промените за посланиците от ДС

Като цяло законът отстъпва от установената ефективна регулация на дипломатическата служба и създава извънреден правен режим за
противоконституционно и дискриминационно ограничение на права на български граждани,
което в контекста на европейското ни развитие през 21 век намирам за погрешна законодателна политика, пише държавният глава.
Противоконституционно се въвежда забрана за определен кръг лица да бъдат назначавани или да продължават да заемат публични (ръководни) длъжности в дипломатическата служба – посланици, генерални консули и заместник-ръководители на дипломатически мисии, както и други ръководни длъжности – от началник на сектор до генерален директор и главен (постоянен) секретар в централната администрация на МВнР, пише Първанов.
След повече от 20 години от началото на демократичните реформи у нас обществото ни трябва да е превъзмогнало примитивните противопоставяния и е недопустимо законодателният орган да създава нови законови предпоставки, водещи до разделение, заявява Първанов.
Още по-неприемливо според него било чрез закона да се провежда държавна политика на дискриминация.  Според Първанов част от промените водят до
„монополизиране“ на правомощия от министъра на външните работи  и навлизане в компетентността на други държавни институции.
Измененията според Първанов създават възможности за субективни кадрови решения на министъра на външните работи – на базата на неясни или занижени критерии при подбор и назначение на кадрите.
Осезателно са занижени изискванията към дипломатическите служители за заемане на ръководни длъжности.
Например – за генерални директори изискуемият ранг от „посланик“ става „пълномощен министър“, заличено е изискването кандидатът да е изпълнявал ръководна длъжност в МВнР, не се изисква и определен минимален срок, през който да е бил ръководител на задгранично представителство (поне 3 години по действаща уредба), а е достатъчно и за кратко време да е ръководил дипломатическо представителство в каквото и да е качество (временно управляващ, генерален консул и др.), отбелязва Първанов.
Създава се възможност за генерален директор да бъде назначено лице, което изобщо не притежава дипломатически и задграничен опит. Освен това е предвидено министърът да назначава на тези длъжности и лица извън дипломатическата служба, като за това ще е необходима само преценката на министъра за „доказана квалификация и опит“, се акцентира в мотивите.
Практически се заобикалят и нарушават организационни принципи, включително принципите за стабилност, прозрачност и кариерното развитие в дипломатическата служба, пише президентът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *