Президентът не е съгласен да отзове всички посланици, сътрудничили на бившите ДС

В интервю за сутрешния блок на БНТ президентът Георги Първанов заяви, че не е съгласен да отзове всичките посланици, за които беше съобщено, че са съпричастни към бившите тайни служби. Той настоява да се подходи диференцирано и обществеността да се запознае с всички досиета на дипломати.
„Аз не приемам хора, които са свързани с предишния режим в една или друга степен, да бъдат нравствените съдници, да бъдат моралните ментори на обществото ни, в частност по този въпрос. Кажете ми как сегашният министър-председател, който е преподавал в школата на МВР, който е бил част от обучението на репресивния апарат на тогавашния режим, как той сега ще съди онези чиновници, които коректно са си вършили работата? Защо ние искаме тези 30-40 души да платят сметката на прехода, а има едни 1400 или колко са души, които бяха обявени в МВР?, попита Първанов.
Държавният глава каза, че големият проблем е, че има криза в управлението и отговорността е на премиера Бойко Борисов.
„Става ясно, че премиерът няма достатъчно управленски капацитет, няма решимост да преодолява проблемите, които има пред България. Тъй че на България й трябва не шериф, а й трябва добър стопанин. Трябва й знаещ, кадърен човек“,посочи държавният глава.
Георги Първанов каза, че гледа позитивно на приетото от парламента решение догодина местните избори и изборите за държавен глава да са в един и същи ден, като това вероятно ще е през октомври или ноември.

Президентът изказа опасения, че правителството и премиерът няма да придвижат енергийните проекти „Южен поток“, АЕЦ „Белене“ и „Бургас-Александруполис“ навреме и ако тези опасения се окажат реални, той ще предизвика референдум за втората атомна централа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *