Президентът: Управляващите изпитват липса на енергийна компетентност

Президентът Георги Първанов отправи остри критики по адрес на енергийната политика на управляващите. Според държавния глава те изпитват липса на енергийна компетентност. Ето какво още казва президентът в статията си, която е качена на сайта му.
Според Георги Първанов България трябва да потвърди волята си за участие в големите проекти за пренос на природен газ, защото една непреднамерена, мудна и неаргументирана българска политика може да доведе до реалната възможност проектите да заобиколят България. Въпреки че новото правителство е потвърдило безусловната си подкрепа за „Набуко” и „Южен поток”, според държавния глава остава усещането, че не са доловени основните проблеми и не се работи за тяхното преодоляване.

По отношение на „Южен поток” Георги Първанов подчертава, че в последните седмици руската страна се опитва да възобнови решени вече въпроси на политическо ниво, сред които използване на съществуващата газотранспортна система в България и предложението „Газпром” да изкупи дела на Българския енергиен холдинг в проектната компания.

Първанов определя и като неприемливо новото предложение за ограничаване възможностите на българската страна за участие в други проекти за пренос на газ в региона. Държавният глава подчертава, че вместо да твърди, че с „Южен поток” всичко е наред, премиерът Бойко Борисов е трябвало да използва срещата с Владимир Путин, за да възрази срещу подобни претенции. Правителството трябва да е в състояние да защити с конкретни аргументи постигнатото досега, смята Първанов. Според него трябва да се защити и равнопоставеното ни участие в „Набуко”, да не се допусне ограничаване на българския дял и да се реши въпросът с финансирането.

Според Георги Първанов в изказванията на премиера и министрите прозира желание за замразяване на строежа на АЕЦ „Белене” и дори за спиране на проекта. Кризата не е аргумент срещу, а в полза на строителството на „Белене”, подчертава държавният глава. Той поставя и въпроса, ако правителството месеци наред умива за 500-те млн., нужни за „Белене” през тази година, то как така реши за броени минути да деблокира проекта „Горна Арда”, чиято стойност е също 500 млн. евро. Тази бързина не се ли обяснява с доскорошното положение на министъра на икономиката и енергетиката като представител на основна фирма-изпълнител, пита държавният глава. Според Георги Първанов строителството на АЕЦ „Белене” трябва да продължи, защото това е стратегически проект за енергийната ни сигурност. При финансирането на проекта е разумно да се въври към оптимално съотношение между собствен и заемен капитал.

Нерешителност според президента лъха и от позицията на правителството по петролопровода „Бургас-Александруполис”. Прилагането на най-строгите международни екологични норми няма алтернатива, посочва държавният глава. Трябва да се отстои механизмът за активно българско участие в мониторинга на Бургаския залив. Според него трябва да се отстоява и включването на клауза за заплащане на правото на преминаване през територията на страната. Първанов подчертава, че обектът е с национално значение и не може са местни допитвания да се решават проблеми на национално ниво.

Първанов заявява, че президентската институция ще участва в провеждането на енергийната политика и след 10 дни идеите на държавния глава ще бъдат обсъдени публично. Президентът подчертава, че изборната кампания е свършила и е време да се доказват управленски качества и умения. Има дефицит на компетентност в енергийната политика на това управление, се посочва в статията на държавния глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *