През есента започва обсъждане на подготовката на Закон за комасацията

През есента ще започне обсъждането на детайлите по подготовката на Закон за комасацията съвместно с основни браншови организации в сектора, казва пред БТА заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.
Земеделското министерство е подписало на 10 юни меморандум с основните браншови организации, като част от меморандума касае създаването на такъв закон.
Тогава е взето решение браншовите организации, Националното сдружение на общините в Република България и държавата да се ангажират с изготвяне на закона за комасацията не по-късно от края на тази година, като в срок до 1 юли да бъде сформирана работна група от всички браншови организации в земеделието и от МЗХ за изготвянето на закон за комасацията. Такава обаче на този етап не е сформирана, казва Боянова.
Според подписания меморандум държавата в лицето на министерството трябва да пристъпи към информационна кампания за необходимостта и ползите от комасацията на земеделска земя в България.
Меморандумът е подписан от министър Мирослав Найденов и ръководството на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя, Асоциацията на земеделските производители в България, Българската асоциация на фермерите, Националното сдружение на общините в Република България, Федерацията на независимите синдикати в земеделието и Националния съюз на земеделските кооперации в България.
В меморандума е заложено усъвършенстване на законодателството, регламентиращо поземлените отношения, както и преустановяване на раздробяването и неправомерното ползване на земеделска земя. Според документите това налага законодателни промени в законите за арендата в земеделието, за собствеността и ползването на земеделските земи и за подпомагане на земеделските производители.
Координирането на комасационни проекти, известни като проекти за уедряване, с частно финансиране, е друга дейност, която се извършва в момента по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, казва още Боянова. Тя дава пример с проект в с. Катунец в област Ловеч, който приключва, както и с предстоящо откриване на процедура за с. Малки Вършец, област Габрово, както и за с. Нова Върбовка, Област Велико Търново. Инициативата и финансирането идва от местни комитети на собственици на земеделски земи. Приемът на заявления за откриване на процедури продължава.
В Програмата за развитие на селските райони е предвидена Мярка 125, която да финансира комасационни проекти в част уедряване, полски и горски пътища и напояване. От известно време се работи по нея, като основната й идея е да подпомогне поне частично комасационните инициативи, допълва Боянова.
В момента обработваемата земя у нас е 3,49 млн. хектара, казва тя. Делът на окрупнените земи е около 80 на сто, поради сключването на арендни договори. Те оформят огромни по площ физически блокове, което е естествен процес на комасация.
Средната цена на земеделеската земя за 2009 г. е 234-242 лв/дка. За 2010 г. се наблюдава спад на цената на земята с около 15-18 на сто и намаляване на сделките за продажба на земеделска земя. Според Боянова след окрупняването на земята, вероятно цената й ще се увеличи.
Комасацията е един от основните приоритети и предизвикателства пред сектор „Земеделие”, заявява тя.
Заедно с решаването на проблемите с фрагментираните имоти през последните десетилетия, като част от комасацията се мисли и върху инвестициите в хидромелиорации и подобряване на селскостопанските пътища. Това ще позволи в бъдеще да се създаде гръбнак на земеделието от средни по размер стопанства с отлични имоти и инфраструктура, които да се обработват от подходяща агротехника, която не е задължително да бъде от най-голямата възможна. Такива стопанства в момента почти липсват, коментира Боянова.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *