През седмицата у нас

Новата седмица се очертава като ключова за развитието на банковия сектор в България. Очаква се през нея да стане окончателно ясно какво ще е бъдещето на Корпоративна търговска банка и Креди Агрикол, след като в края на миналата седмица стана ясно, че Българска народна банка иска отнемането на лиценза на КТБ и прехвърлянето на всички депозити в Креди Агрикол.

За да бъде осъществен планът на БНБ обаче са необходими няколко промени в банковото законодателство. Поради тази причина още в първия ден от новата седмица президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с парламентарните политически сили и с изпълнителната власт за обсъждане на анализ на финансовото състояние на държавата и необходимостта от предприемане на законодателни мерки от 42-то Народно събрание.

За участие в консултациите президентът е поканил председателя на Народното събрание Михаил Миков и председателите на всички парламентарни групи, министър-председателя Пламен Орешарски, заместник министър-председателя Зинаида Златанова и министъра на финансите Петър Чобанов. На обсъжданията са поканени и главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров, управителят на Българската народна банка Иван Искров и подуправителят на БНБ Калин Христов.

Към момента все още не е ясно какво ще се случи с двете банки, в които бе назначена квестура. Политическите сили не намират общ език по ключовия въпрос дали да бъдат гарантирани и възстановени всички влогове в КТБ или да се покрият единствено сега заложените 196 хил. лв. на клиент.

Преговорите между политиците трябва да протекат интензивно, тъй като до 21 юли – срокът, в който БНБ се ангажира Креди Агрикол да отвори врати за работа с клиенти, е едва след пет работни дни. Това означава, че необходимите промени в законите трябва да бъдат приети скоростно.

В понеделник (14 юли) Българска народна банка ще публикува данни за състоянието на платежния баланс към края на май, за преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за първите пет месеца на 2014 г. и за външната търговия за април.

През април ПЧИ в страната възлизат на 106,6 млн. евро. За първите четири месеца на годината пък чуждите инвеститори са вложили у нас общо 218,5 млн. евро. От статистическите данни за предходното тримесечие показват, че ПЧИ само през април са почти толкова, колкото тези за първото тримесечие.

Освен това ПЧИ за първото тримесечие на 2014 г. са ревизирани в посока нагоре до 112 млн. евро. при първоначално отчетените 88,9 млн. евро. (372,9 млн. евро преди година). Очакванията на директора на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов са до края на годината те да нараснат до 1,2 млрд. евро. Надежда за това увеличение носят обявените намерения за реализиране на 28 проекта, които се предвижда да създадат над 22,6 хил. работни места.

В понеделник ще се проведе общото събрание на Енергони АД.

Във вторник (15 юли) Националният статистически институт (НСИ) ще изнесе данни за инфлацията през юни. През май дефлацията се ускори след два месеца на спад. Тогава потребителските цени се понижиха с 0,5% спрямо април, а на годишна база дефлацията се е ускорила до 2%, след като през април бе спаднала до 1,6%.

Общи събрания имат акционерите на Фонд за енергетика и енергийни икономии – ФЕЕИ АДСИЦ, Транскарт АД и Спарки АД.

В сряда (16 юли) ще се съберат собствениците на Агрия Груп Холдинг АД и на ЗСК-Лозово АД.

В четвъртък (17 юли) БНБ ще публикува седмия поред за годината „Информационен бюлетин“.

За този ден са насрочени общите събрания на Вапцаров АД и Никотиана БТ Холдинг АД.

В петък (18 юли) НСИ ще изнесе информация, отнасяща се за престъпленията, обвиняемите и осъдените лица пре 2013 г.

През изминалата седмица основните политически теми бяха свързани с нуждата от актуализация на държавния бюджет и бюджета на НЗОК, конфликта в Държавен фонд „Земеделие“ и предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *