През 2010 г. България ще се присъедини към многоезичен интернет портал

През 2010 г. България ще се присъедини към многоезичен интернет портал за безплатно онлайн търсене на информация за заявени и регистрирани марки в регистрите на участващи в проекта ведомства – Бенелюкс, Чехия, Дания, Италия, Португалия, Великобритания, Ведомството за регистрация на марки и дизайни на Европейския съюз (OHIM) и Световната организация за интелектуална собственост (СОИС). Това съобщават от пресслужбата на патентното ведомство. Порталът стартира пред дни като до края на година към него ще се присъединят още 8 държави, сред които и България. Този нов, обединяващ инструмент за търсене на информация за заявени и регистрирани марки, наречен TMview, осигурява напълно безплатен достъп на различни езици, в това число и на български, до базите данни на националните ведомства на адрес: http://www1.bpo.bg/www.tmview.europa.eu. Базата данни TM View е част от страницата на OHIM, входът за системата е през меню “Databases” и избор на TM View, като позволява два вида търсене:
 

– бързо – по наименование на марката;

– разширено – по 7 критерия:                   – наименование на марката – вид на марката – име на заявителя – клас по Ницската класификация – код по Виенската класификация – начало на опозиция – дата на заявяване
 
Безспорно, предимство на TMview, като многоезичен инструмент е, че позволява извличане на информация от огромен масив от марки – с присъединяването на всяко ведомство се осигурява директна връзка към базите данни на съответния език, която ежедневно се обновява и дава изчерпателни резултати, при това напълно безплатно, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.
 
TMview, най-общо, може да се използва за:
 
 – извършване на проучване за търговски марки; – проверка дали наименованието на марката е свободно;  – разкриване стратегията на Вашите конкуренти;  – предоставяне на информация при провеждане на експертизата по същество на марки.
 
Проектът TMview се развива непрекъснато с цел да се превърне в платформа за данни от всичките 27 страни – членки на Европейски съюз, заедно с информацията, достъпна OHIM СОИС.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *