През 2010 – като през 1945

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Нов финансов срив?

МВФ предупреждава, че огромните държавни дългове, натрупани вследствие на срива, могат да предизвикат нова фаза на кризата. България ще реагира особено чувствително на подобен сценарий. Информира Соня Каникова:

МВФ публикува полугодишния си доклад за световната финансова стабилност. Главен акцент в доклада е опасността, идваща от натрупаните огромни дългове в държавните сектори на развитите държави, които според МВФ лесно могат да предизвикат нова фаза на финансовата криза. Институцията казва, че световната финансова система и икономиката бавно се възстановяват, но „безпрецедентната държавна интервенция”, която ги закрепи, е оставила тежко наследство и започва да се проявява в кризи като гръцката.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Банките – с по-малки загуби
Глътка въздух за банките
На пресконференция за доклада директорът на финансовия отдел на МВФ Хозе Винялс заяви, че независимо от подобрения финансов климат рисковете остават високи: „Световната финансова стабилност все още не е гарантирана, икономическото възстановяване е неустойчиво, а разчистването на банковите баланси не е приключило.”
Новините за състоянието на банковата система са донякъде окуражителни. МВФ е намалил оценките си за очакваните банкови загуби от 2.8 трилиона долара на 2.3 трилиона – т.е. с 500 милиарда долара по-малко в сравнение с прогнозата от октомври миналата година. Оценката за загубите в еврозоната е намалена от 814 милиарда на 665 милиарда долара. В доклада се казва, че банките в САЩ и Европа вече са по-добре капитализирани.
Но ред банки имат „скрити слабости” заради недостатъчни капиталови буфери и високи рискове за активите, каза Хозе Винялс: „Навсякъде по света банките ще имат трудности с финансирането, защото са изправени пред вълна от задаващи се погасителни срокове, включително на 5 трилиона долара, дължими през следващите три години”, подчерта Винялс. МВФ смята, че в резултат на този натиск възстановяването на кредитните потоци ще е бавно, неравномерно и с негативни последици за икономиката.
Дългове като по време на война
Главните опасности за финансовата стабилност идват най-вече от натрупаните гигантски дългове в държавния сектор. Въпреки че фискалната криза в Гърция привлече най-много внимание, на огромни рискове са изложени бюджетите и на други европейски държави, каза Хозе Винялс:
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Опасността не е отминала
„Развитите държави сега имат най-високите нива на дългове от Втората световна война насам, само че без да е имало световна война. Ако не бъдат потърсени решения за наследството от сегашната криза и за новите бюджетни рискове, съществува голяма опасност възстановяването да бъде подкопано, а финансовата криза да продължи, навлизайки в нова фаза”, заяви финансистът.
Според МВФ Гърция, Португалия, Испания и Италия са новите най-големи източници на риск. В доклада България, заедно с Румъния и Унгария, е посочена сред източноевропейските държави, които по силата на ред фактори са най-чувствителни към дестабилизиращия ефект на външни бюджетни проблеми. Над Източна Европа е надвиснала и една друга опасност: нарастването на броя на просрочените дългове. Това важи с особена сила за България, където броят на просрочените дългове ще достигне през 2010 г. пикови стойности.

Соня Каникова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *