През 2012 г.: Ще се пътува от София до Бургас по магистрала

Надеждата ми е, че през 2012 г. ще можем да се поздравим с една цялостна магистрала от София до Бургас. Това заяви днес пред БНТ изпълнителният директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура“ (НАПИ) Янко Янков. Официалното предложение за включването на магистрала „Тракия“ в Оперативна програма „Транспорт“ е депозирано вчера в Министерство на транспорта. Въпреки противоречивите мнения, общото искане на институциите, управляващи европроектите, е да бъде построена автомагистралата, посочи Янков.
След дългия процес от 6 месеца „санирането“ в НАПИ е приключило и агенцията е напълно готова да започне работа по програми с европейско финансиране.
Инж. Янков подчерта, че проверките на ЕК са необходими и те могат да се осъществяват по всяко време, защото с това се гарантира прозрачността на работата в агенцията, което е сред нейните основни приоритети.
Изпълнителният директор изказа виждане, че с темповете, с които се работи, е напълно вероятно България да има 4 напълно завършени автомагистрали до 2017 г. В момента агенцията е в очакване на становище от Министерство на транспорта по предложението на НАПИ. Той подчерта, че с намирането на финансиране за магистрала „Тракия“ тръжните процедури могат да започнат през май, а строителството – през август или септември.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *