През 2020 г. ще имаме работеща пътна мрежа

Пътни проекти за 4 млрд. евро ще бъдат разработени от МРРБ, съобщи ресорният министър Росен Плевнелиев по време на конференция. Целта е те да бъдат реализирани в следващия период на оперативните програми – 2014-2020 година. Според Плевнелиев в края на 2020 година у нас трябва да има работеща пътна мрежа. От своя страна представители на Европейската комиися разкритикуваха работата на предишните правителства в областта на инфраструктурата, тъй като са изгубили много време за разработването на проекти.
Сред проектите, които ще бъдат разработени, са връзката на София и Калотина, както и на Варна и Бургас чрез магистрален път. Много е важно да се направи точен анализ за определената отсечка какъв тип е необходим, коментира Росен Плевнелиев.Той даде пример с магистрала „Хемус” в участъка Шумен-Велико Търново. По думите на министъра натовареността на този път изобщо не отговаря на изискванията за магистрала. Затова анализите ще покажат в кои участъци са необходими магистрали и в кои четирилентови пътища например, които са много по-евтини. Нужно е стратегическо мислене в областта на пътните връзки. Например, ако се изгради добър път между Русе, Шумен и Варна, той можа да бъда концесиониран „в комплект” с пристанищата в двата града, допълни министърът. Той съобщи още, че се подготвя рехабилитацията на 64 моста, както и програма за 100-те най-критични кръстовища у нас.
От своя страна Карстен Расмусен, заместник-ръководител на отдела за България в Генерална дирекция „Регионална политика“ на ЕК, заяви, че проектите за 4 млрд. евро са абсолютният минимум, тъй като няколко поредни правителства не са разцработили никакви проекти и това време е изгубено. Европейският експерт настоя за подобряване на административния капацитет и да не се съкращават хора, които работят по европейските проекти. Расмусен разкритикува остро работата на пътната агенция. Той подчерта, че за една година тя не е направила нищо друго освен да обяви един търг.
България се нуждае от добра транспортна мрежа, за да привлече чужди инвестиции, заяви посланикът на САЩ у нас Джемйс Уорлик по време на конференцията. Той подчерта, че изграждането на нови и добри пътища ще допринесе за създаването на добре платени работни места, ще осигури по-добра мобилност на хората и най-вече ще облекчи трафика. Уорлик подчерта и небходимостта от качествени пътища за развитие на туризма унас. Той препоръча инвестици и в околна среда както и в телекомуникациите.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *