Преизбраха шефа на Сметната палата, опозицията видя нарушение на закона

Депутатите преизбраха Валери Димитров за председател на Сметната палата. Решението за неговия избор беше внесено от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Веднага след преизбирането му Димитров положи клетва от парламентарната трибуна.

Според председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова той е доказан професионалист и безспорен авторитет в международните среди, съобщи КРОСС.
Тя увери, че Димитров не е партийна кандидатура, а ще е гарант за провежданата в Сметната палата реформа.

От Синята коалиция и „Атака“ защитиха кандидатурата, съобщи БТА. Според Павел Шопов Димитров ще успее да въведе нов стил на управление в одитния орган. Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров отбеляза, че Димитров е принципен и ще допринесе за по-добър контрол на публичните финанси.

Единствено депутатите от левицата гласуваха против кандидатурата. Според Мая Манолова предложението противоречи на два текста от новия Закон за Сметната палата, тъй като той не допуска преизбиране на председателя на одитния орган и изисква 15 години професионален стаж на кандидатите за поста.

С новия закон Сметната палата работи по нов модел, заяви Менда Стоянова. По думите й новият закон поставя нови правила и затова не е противозаконно да бъде избран отново за председател Валери Димитров.
Ваня Донева от ГЕРБ посочи, че е безспорен опитът на Димитров, най-малко защото той е бил преподавател по финанси.

Според новия Закон за Сметната палата, председателят й вече може да поиска освобождаване от длъжност на някой с управленска отговорност, когато е допуснал нарушения на закон или не е изпълнил дадени от Сметната палата препоръки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *