Прекарват срещу 2% парите на бежанци.

ДАНС използва 30 агенти под прикритие във войната с трафика на бежанци. Това са хора, които също държат канали за прекарване на мигранти към Европа. Обикновено „пържат“ конкуренцията, за да могат да останат само те на пазара. Между 700 и 850 евро на човек струва да те натоварят на такси или бус и да поемеш към обетованата земя Германия. Дали ще стигнеш е въпрос на късмет. Защото може да те захвърлят в първото село в Сърбия. Това разказаха за „Стандарт“ в Малкия Бейрут в София – кварталът на имигрантите край Женския пазар, разказаха хора от Женския пазар. Досега от големите играчи в трафика е екстрадиран само един – Назър, собственикът на известна дюнерджийница край Лъвов мост. „Останалите всъщност ползват чадър от българските служби“, разказва ни мъж, който се представя за Абдул.

Ако дойдеш тук след месец, няма да видиш нито едно от лицата, които си засякъл днес, всички са поели към Европа“. Това разказва сириецът Абдул, чийто бизнес е да събира свои сънародници и да им осигурява трансфер към по-богатите европейски държави. България е като проклятие за тях, защото трудно могат да намерят препитание или да разчитат на нормални помощи. „Тук, в София, са хората, които са направили погрешен избор да спестят пари и да тръгнат към Европа, прекосявайки я граница по граница. Защото уж излиза по-евтино да плащаш само по 700 евро за преминаването в една страна, но никога не знаеш къде ще се скъса връзката и дали ще намериш нови каналджии, за да продължиш на север“, казва Абдул. „Подхване ли те каръкът, трудно ще стигнеш до Германия“, продължава той. Цифрите от Гранична полиция, че 30 на сто от мигрантите, които се опитват да напуснат България през сръбската граница, вече са залавяни при опит да влязат у нас от Турция, потвърждават тезата му. „Това са бежанци, които така и не са успели да попаднат на голям канал, който да ги прекара до Германия без риск от залавяне“, казва Абдул.

Преди да потеглят нелегално през сръбската или румънската граница, бежанците се крият в крайните квартали – „Надежда“, „Люлин“ или в ромските гета, най-вече в кв. „Христо Ботев“. „На Женския пазар идват, колкото да изядат по един дюнер или хумус и да обменят идеи как да бъдат трансферирани на север“, казва Абдул. Според него големите канали тръгват още от Сирия, в краен случай от Турция. Цената е твърда – по 10 000 евро на човек. Ако в семейството има малки деца, тарифата скача до 15 000 евро. Този канал ползват по-богатите сирийци.

Тръгват без пари, най-много с по 300-400 евро в джоба

Големите парични трансфери, до 100 000 евро на човек, се прехвърлят през границата от специално обучени хора срещу 2% комисиона. „Използва се старата система „Хауала“, разкрива Абдул. „Слагаш парите при човек в кафене на ул. „Фатех“ в Истанбул. След това, когато стигнеш крайната точка, ти казват къде да отидеш и си прибираш авоарите, за да започнеш нов живот“, уточнява сириецът. В София такава роля на разпределител на финансите играе кафене до Мюфтийството. Държи го язидът Фалах, според мълвата. Докато разпитваме хората из махалата, въпросният Фалах минава покрай нас по „Пиротска“. Висок е 1,70 м, облечен в червена тениска и с посребряла коса. Очите му бродят трескаво наляво-надясно, но трудно би могъл да си представиш, че на ден през ръцете му минават стотици хиляди евро. В центъра на София няма как и да го видиш в луксозното му черно БМВ X6, тук той е просто пешеходец. „На Женския пазар той не е бизнесмен, той е благодетелят, който пръв е дошъл в София и подава ръка на изпадналите в беда сънародници“, коментират имигрантите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *