Премиерското такси за футболисти

 
На темата се спира Томас Розер от „Ди Велт“
„Кой ще кара?“ Родителите на многообещаващите млади футболни таланти си задават този досаден въпрос всеки път, когато предстоят мачове на чужд терен. Позастарелите футболисти-аматьори в България обаче биха могли да си зададат съвсем друг въпрос, а именно: „Кога излитаме?“.
Без угризения на съвестта
 

Премиерът не разбира вълненията около полета на футболистите-аматьори

В дъното на светското пътуване на българския отбор „Витоша“ – Бистрица към Черно море е една изгубена игра на карти. Понеже централният нападател и премиер Бойко Борисов изгубил на карти от съпартиеца си Емил Димитров, трябвало да му изпълни едно желание. С желанието си скандално известният представител на ГЕРБ надали е предизвикал недоволството на премиера – „Бистрица“ да излезе в приятелски мач срещу „Чавдар“ – Етрополе, собственик на който е Димитров.
И двата отбора на колкото рутинираните, толкова и поохранени футболни приятели са базирани в околностите на София. Но защо трябва да се играе наблизо, след като морето е толкова далеч? И така под ръководството на Борисов и Димитров двата отбора се качват на Ербъса на българското правителство – самолетът откарва косматите футболни прасци на приятелски мач във Варна.
В средата на август, позовавайки се на анонимни опозиционни депутати, вестник „Преса“ прави самолетната екскурзия на футболистите публично достояние. А у бившия бодигард, който дори бе избран за футболист на 2011-та година с гласовете на феновете в знак на протест срещу жалките постижения на местните национали, няма и следа от угризения на съвестта.
Всичко е „напълно незаконно“
 

С премиерската машина често летят футболисти

Полетът бил платен от противниковия „Чавдар“, казва бившият шампион по карате Борисов в отговор на критиките за злоупотреба със служебно положение. Освен това бил предоставял правителствения самолет на отбори като ЦСКА и „Левски“ поне 20 пъти за мачове от европейските турнири. „С какво е по-различна „Бистрица“, пита той.
Бившият шеф на правителствения авиоотряд Цвятко Луканов обаче определя като „напълно незаконно“ използването на самолета за превоз на футболните съотборници на премиера. От една страна те не са в списъка на хората, които имат правото да пътуват с този самолет. От друга – е абсолютно забранено правителственият самолет да се наема срещу заплащане.
За портала „Свобода“ разходката на футболистите на Борисов е не само още едно доказателство за неговия „авторитарен произвол“. „Още по-лошо“ е неговото оправдание, че било обичайна практика футболните клубове да летят с държавната въздушна флота: „От тази гледна точка правителственият самолет се оказва такси за футболисти.“

 
АГ, ДПА, ВО, ТР, Б. Михайлова/, Дойче веле

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *