Премиерът Кан: Ще построим Япония от развалините

„Трябва честно да заявим, че ситуацията с инцидента в атомната централа остава много сериозна“, каза Кан в телевизионно обръщение, предаде БТА.Той добави че положението не е оптимистично, но изрази надежда, че със сплотени усилия японският народ ще преодолее кризата.“Ние ще построим наново Япония от развалините. Трябва всички да споделяме тази решимост“, декларира Кан.
Енергийната компания „Токио илектрик пауър“ (ТЕПКО) – оператор на „Фукушима 1“, съобщи, че утре сутринта ще бъде възстановено подаването на електрическо захранване за блок 4 в централата. Преди това бе съобщено, че утре щe бъде пуснат и токът за блокове 1 и 2. Целта на тези операции е да бъдат задействани водните охладителни помпи на трите реактора.
От днес Европейският съюз осигурява въздушен мост с Япония, по който да бъдат превозвани помощите за пострадалата от катастрофалното земетресение страна, съобщиха от Европейската комисия. Днес 15 специалисти по гражданска защита заминават за Япония. Те ще организират разпределението на помощта, в координация с японските си колеги и Международната организация на Червения кръст.
Всички страни от ЕС са предложили съдействие, девет предлагат 100 000 одеяла, казаха говорителите на комисията. ЕС е готов да съдейства с технически средства за охлаждане на реакторите на пострадалите от трусовете АЕЦ, както и с осигуряването на наблюдение на радиационната обстановка. На предстоящия в понеделник извънреден Съвет на ЕС по енергетика ще бъде обсъдено в подробности каква техническа и експертна помощ Европа може да предложи на Япония. От ЕК уточниха, че за охлаждането на първи реактор в АЕЦ „Фукушима“ ще бъдат необходими 357 дни.
Съветът на ЕС по енергетика ще продължи с обсъждането на идеята за изпитанията за устойчивост на европейските АЕЦ. Предстои да бъде уточнено кога, как и кои централи ще бъдат подложени на изпитания.
 

Финанси
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *