Премиите на Wall Street достигнаха рекордните 21,5 млрд. долара

Премиите на Wall Street за 2005 г. ще възлязат на общо 21,5 млрд. долара, или с два милиарда долара повече от предходния рекорд от 19,5 млрд. долара, поставен преди шест години. Средната премия в размер на 125 хил. долара също е рекордна, след като през 2004 г. тя възлезе на 114 270 долара.

Най-високите годишни бонуси на Wall Street естествено са за изпълнителните директорите на компаниите. Така например Хенри Полсън от Goldman Sachs си спечели цели 38 млн. долара, докато Ричард Фулд от Lehman Brothers ще се задоволи с 14,9 млн. долара в акции. Джон Мак, поел Morgan Stanley през лятото на миналата година, заработи 11,5 млн. долара само за пет месеца.

След едно доста разочароващо първо тримесечие NYSE отчете невероятен ръст, като индексите достигната нови четиригодишни максимуми, а анализаторите са на мнение, че корпоративните резултати за четвъртото тримесечие ще дадат поводи за нови покупки.

Приходите на компаниите от Wall Street за първите три месеца на 2005 г. показаха увеличение от 44,5 на сто. Според данни от Merrill Lynch придобиванията и сливанията до края на ноември са на стойност от 1,8 млрд. долара, в сравнение с 1,3 млрд. за предходната година. Американските компании, листавали се на борсата, набраха 48 млрд. долара, или с 14 млрд. по-малко от 2004 г. Компаниите извън САЩ набраха 379 млрд. долара, в сравнение с 282 млрд. долара за година по-рано.

След подобрените си резултати голяма част от компании планират през настоящата година да увеличат персонала си с поне 10 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *