Премийният приход от застрахователните брокери нараства

Премийният приход, реализиран чрез застрахователните брокери през 2016 г., нараства със 7% през 2016 г. и възлиза на 1, 071 млрд. лв., от които 983, 5 млн. лв. в полза на застрахователи със седалище в България и 87, 7 млн. лв. в полза на застрахователи от други държави. Това показват статистиката на Комисията за финансов надзор (КФН) на база данни на 369 застрахователни брокери, регистрирани в портал „Застрахователен надзор“ към 31 декември 2016 г.

От реализирания чрез застрахователните брокери премиен приход в полза на застрахователи със седалище в България, 873, 4 млн. лв. са реализирани в общото застраховане и 106, 9 млн. лв. в животозастраховането.

В структурата на реализирания чрез застрахователни брокери премиен приход по общо застраховане към края на декември, най-голям дял заемат автомобилните застраховки – „Гражданска отговорност”, свързана с притежаването и използването на МПС (402, 2 млн. лв.) и „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства” (314, 3 млн. лв.) следвани от „Пожар и природни бедствия” (65, 087 млн. лв. ) и „Други щети на имущество” (25, 6 млн. лв.).

При животозастраховането, реализираният чрез застрахователните брокери премиен приход към края на миналата година е основно по застраховка „Живот и рента” (76,3 млн. лв.), следвана от застраховките „Заболяване” и „Злополука” (11, 7 млн. лв. и 7, 5 млн. лв. ).

Увеличение се отчита и при приходите от комисиони, като на годишна база те нарастват с 10% до 186,9 млн. лв., показват изчисленията на Investor.bg.

През периода делът на получените комисиони от сключени застраховки „Каско“ в полза на застрахователи, осъществяващи дейност на територията на България, възлиза на 14,9%. Задължителната „Гражданска отговорност“ формира 24,1% от приходите от комисиони, докато имуществените застраховки допринасят с 18,8%. В абсолютно изражение говорим за приходи от комисиони за 59,7 млн., 75,6 млн. и 4,8 млн. лв., съответно.

Брокерите продължават да печелят все повече от застраховките „Живот“. В края на 2016 г. приходите на брокерите от застраховката „Живот и рента“ възлизат на 13,2 млн. лв., като на годишна база нарастват с 29%, показват изчисленията на Investor.bg.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *