Прехвърлянето на частни партиди в НОИ лишава хората от достойни пенсии

Няколко неща са притеснителни в идеята да се прехвърлят пари от частните пенсионни дружества в държавния фонд, но преди всичко проблемът е за съдбата на парите на осигурените. Тези хора ще бъдат лишени от допълнителна пенсия в бъдеще, ще настъпи хаос в системата, тръгва се към разрушаване на българския пенсионен модел, защото за пореден път ще се разруши доверието в пенсионата система.

Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Никола Абаджиев, председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) по повод на предложението, одобрено от правителството и синдикатите, което дава право на родените след 31 декември 1959 . на свободен избор дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ), или изцяло само в Държавното обществено осигуряване.

Абаджиев предположи, че ако предложението бъде прието, ще има различни форми за натиск върху осигурените в частните фондове лица да изберат държавния фонд. Той поясни, че поправките предвиждат свободен избор само един път. Тоест ако един млад човек, който стъпва на пазара на труда, не е взел решение в кой фонд да избере – частния или държавния, остава завинаги в държавната обществена система автоматично. Изборът се дава само веднъж, после не може да се промени, каза Абаджиев.

Председателят на БАДДПО посочи, че вторият стълб е част от системата, защото осигурява допълнителна пенсия на хората. „А тези милиарди, за които някой мечтае, са в държавната система и под една или друга форма хората ще ги получат”, посочи той.

Според експерта проблемите на първия стълб не трябва да се прехвърлят към втория – а именно ниските доходи, ниските вноски и дефицита. Не е редно и да се противопоставят двете неща, които са едно цяло, защото те са част от единната система, каза още Абаджиев. Той допълни, че за да могат хората да разчитат на достойни пенсии в бъдеще, трябва да работят и трите стълба на пенсионното осигуряване, а не да се ликвидират.

По думите на Абаджиев няма точни разчети за сумата, която ще се прехвърли евентуално от втория стълб към първия. Той коментира, че тези 7 млрд. лв, които са натрупани във втория стълб, са инвестирани в икономиката и парите работят за хората и се връщат по сметката им. Освен това доходността по тези сметки е над 6%.

Ще се наложи фондовете да продават активи, ако се наложи това прехвърляне, каза още той и допълни, че голяма част от ресурса е инвестиран в дългосрочни инструменти.

Абаджиев изрази надежда, че идеята ще отпадне. Той съобщи за приета от асоциацията декларация, която ще бъде връчена на партиите с обяснения за последствията от това решение. Абаджиев предложи най-малкото промяната да бъде отложена за решение заедно с пакета от мерки за промени в пенсионната система до края на март, а не сега изведнъж и изненадващо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *