Приближаваме се към западните стандарти по структура на финансово богатство

Според изследване структурата на финансовото богатство на домакинствата у нас се приближава към западните стандарти. Това са едни от основните заключения за България според най-новото изследване на „УниКредит Груп“ за богатството и задълженията на домакинствата в Централна и Източна Европа, съобщиха за БТА от кредитната институция.

Въпреки увеличението на задълженията си през първата половина на тази година домакинствата в България потвърждават позицията си на нетен спестител.

Продължаващата тенденция на растеж на ипотечните заеми, както и склонността към инвестиране в недвижими имоти ще подкрепя по-нататъшното увеличение в коригираното нетно богатство, което ще достигне 44 процента от БВП през 2009 г. при очаквани 37 на сто от БВП в края на тази година.

Подчертаното значение на доходността и диверсифицирането ще доведе до промяна в структурата на инвестиционния портфейл на домакинствата към увеличаване на дела на алтернативните на банкови депозити продукти за спестяване. Известен риск за индивидуалните спестявания могат да бъдат свързани основно със скорошното рязко увеличение на цените на акциите на определени компании на местната борса, което в краткосрочен до средносрочен период може да доведе до корекция надолу в цените на акциите.

Финансовите активи на домакинствата в България са се увеличили с 27 процента за периода юни 2006 – юни 2007 г., а след корекция с инфлацията на потребителските цени за периода от 5,6 процента, това означава реално увеличение от повече от 20 процента.

От макроикономическа гледна точна натрупването на финансово богатство е подкрепено и от конвергенцията на доходите, подобряването на условията за създаване на нови работни места, увеличението в цените на недвижимите имоти, както и продължаващата тенденция българите, които работят и живеят в чужбина, да изпращат средства обратно в България.

Задълженията на домакинствата у нас са се увеличили с 39 процента в сравнение с юни 2007 г. Това нарастване е резултат от фактори както от страна на търсенето, така и от страна на предлагането. От една страна, местните банки продължават политиката си на разширяване на пазарните си позиции на пазара за кредитиране на граждани и домакинства, като по този начин разходите за вземане на кредити и условията към кредитоспособността остават много благоприятни, а от друга – нивото на потребление остава високо, тъй като домакинствата стават все по-уверени в способността си да обслужват по-големи задължения в резултат на подобрените условия на пазара на труда.

Според изследването голяма част от новите заеми за домакинства са били използвани за придобиването на нови жилищни имоти, както и за ремонт на съществуващи жилища. Това, в комбинация с нарастването на цените на недвижимите имоти, допълнително увеличава ръстът на реалните активи в сектора на домакинствата.

Въвеждането на 10 процента плосък данък върху доходите на физическите лица ще се отрази положително както върху разполагаемия доход на домакинствата, така и на тяхната склонност към спестявания. Облекчението на данъчната тежест ще бъде най-силно при хората с най-високи доходи, а точно те спестяват най-много средства.

За първата половина на годината се е променил и инвестиционният портфейл на домакинствата в България, като делът на депозитите е намалял поради увеличените инвестиции във взаимни фондове и пенсионно-осигурителни схеми.

Активите в пенсионните фондове продължават да се увеличават рязко в отговор на увеличаването на задължителното ниво на осигуряване във втория стълб /с 1 процент/ и заради задължението всеки новопостъпил член на пазара на труда да се присъедини към поне един частен пенсионен фонд.

Взаимните фондове са с най-голям ръст сред всички форми на спестяване на домакинствата – нарастване от 147 процента през първата половина на 2007 г. в сравнение със същия период на миналата година. Изключителна популярност имат колективните инвестиционни схеми, фокусирани върху местния пазар на недвижими имоти и акции, но засега като цяло значението на взаимните фондове остава ограничено само до 3 процента от общото финансово богатство на домакинствата към средата на 2007 г.

Животозастрахователните премии показват по-високи нива на растеж в сравнение с тези в автомобилния сектор, който в момента доминира в застрахователната индустрия. Недоразвита остава сферата на здравното застраховане.

Според изследването е възможно допълнително диверсифициране на портфейла от спестявания на домакинствата с леко намаляване на дела на депозитите за сметка на алтернативните форми на спестяване. Въпреки това традиционната склонност на българите за ползване на нискорискови инструменти ще се променя постепенно. Депозитите ще са водещи в структурата на инвестиционния портфейл на домакинствата независимо от умереното намаляване на тяхната роля в дългосрочен план. Пенсионните и взаимните фондове ще са на челни позиции по отношение на нарастването на активите. Така структурата на финансовото богатство на домакинствата в България ще се приближава към западните стандарти.

Увеличението на финансовите и на реалните активи на домакинствата върви ръка в ръка с увеличаването на финансовото посредничество по отношение на задълженията. Според изследването в България може да се очаква ръст на кредитите за граждани и домакинства с 43 процента към края на тази година, тъй като засилената конкуренция между банките кара някои от тях да навлязат в по-рискови клиентски сегменти и да предлагат еднократни стимули.

Най-голям дял в задълженията на домакинствата имат ипотечните заеми и тази тенденция ще се запази до 2009 г. Предпочитаната валута на заемите за домакинствата ще продължава да бъде еврото, което ограничава валутния риск, при условия че левът остане свързан с еврото до приемането на еврото.

Така че единственият източник на уязвимост може да дойде от качеството на кредитния портфейл, дори и само от далечната възможност от значително намаляване на реалните доходи в комбинация с неблагоприятно развитие при цените на недвижимите имоти. Стабилизацията на пазара на недвижими имоти и сравнително високите нива на дълг в сравнение с ограниченията в дохода на българите ще намали ръста на кредитите за граждани и домакинства до 26 процента през 2008 г. и до 18 процента през 2009 г. /БТА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *