Приватизират държавният минотарен дял от Е.ОН

От днес започва процедурата за приватизацията на миноритарния дял на държавата в електроразпределителното дружество Е.ОН. Очаква се приходите от продажбата на държавния дял от Е.ОН на Българската фондова борса да бъде в размер на очакваната печалба от “Булгартабак”, обяви министърът на икономикатаТрайчо Трайков,предаде БГНЕС. Миноритарният пакет на държавата е 33%. Ако останем собственик съществува несигурност да получим някакви пари, а приватизирайки миноритарния си дял държавата ще получи капиталовата печалба от реинвестирането през годините, обясни Трайков.

Трайков подчерта, че компанията Е.ОН работи на регулирания пазар като естествен монополист, има стабилни парични постъпления, като за миналата година печалбата на дружеството е в размер на 55 милиона лева. “Надявам се, че емисията ще има успех и ще привлече значителен инвеститорски интерес”, призна енергийният министър.

“Ще има преговори и с другите две електроразпределителни дружества, но не бихме искали наведнъж да изсипваме и трите дружества на пазара, ще се решава в зависимост от обстановката”, обеща енергийният министър. Трайков очаква в рамките на 3-5 месеца да се осъществи приватизацията на държавния дял в ЕОН.

За приватизацията на ТЕЦ “Марица изток” се обмислят два варианта – директна продажба или листване на БФБ. Очакваме до края на годината да бъде избран купувач за “Булгартабак”, съобщи още министърът. В момента се работи по изготвянето на правен анализ и меморандум, което ще отнеме около 50 работни дни. Поискали сме информация от всички министерства дали не искат да се приватизират и други дружества. Към момента имаме отрицателен отговор от МФ и МВнР и никакъв отговор от другите ведомства, обясни Трайков.

Министърът припомни, че през есента на миналата година са съкратени малко над 15% от персонала на министерството, а не щатни бройки. Във второстепенните разпоредители в края на миналата година са направени около 8% съкращения. Престои преминаването на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол към Българския институт по метрология, българската служба по акредитация и Комисията за защита на потребителите. Така ще се оптимизират около 90 щатни бройки и очакваме да се подобри приходната част с 1 милион лева, каза още енергийният министър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *