Приемат заявления за конверсия на лозя

Приемат заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 година, обявиха от държаван фонд „Земеделие“.  Документи за кандидатстване ще се приемат в Централно управление на ДФ „Земеделие“ от 9 до 26 май 2017 г.

Приемат се заявления и ще се финансират само проекти, чиито краен срок за изпълнение ще приключи през финансовите 2017 и 2018 г. Индикативният бюджет по мярката е 16.4 млн. лева за 2017 г. и 28.1 млн. лева – за финансовата 2018 година. Подпомагането има за цел да се повиши конкурентоспособността на винопроизводителите. Условията за кандидатстване са разписани в Наредба 2 от 4 април 2014 г. за реда за предоставяне на финансова помощ по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Последните промени в нормативния документ са обнародвани в бр. 32 от 21 април 2017 г. на Държавен вестник.
За кандидатите е важно да знаят, че основните новости в законодателството са свързани с допустимостта на лозарските имоти, за които ще искат подкрепа. Имоти, които са били обект на подпомагане през последните 10 години, няма да бъдат финансирани за същите дейности.
Друга промяна е свързана с продължителността на мониторинга, под който попадат инвестициите по мярката. С цел защита на финансовия интерес на ЕС, мониторингът на изпълнените проекти се удължава от 3 на 5 години. Въвеждат се и нови изисквания към кандидатите. Те трябва да представят свидетелство за съдимост, а „младите гроздопроизводители“ трябва да приложат към комплекта документи удостоверение за завършен 150-часов курс на обучение, диплома за завършено средно специално или висше образование в областта на лозарството.

За кандидатите е необходимо да подадат необходимите за участие заявления, които се  попълват във връзка с изискванията на чл. 9, ал. 3, т. 1 (а) и (б) от Наредба № 2 от 4 април 2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014 – 2018 г. Те са няколко: уведомление за начало на изкореняване на лозови насаждения, заявление за началото на този процес и съответното приложение и накрая заявление за начало на пресаждането.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *