Приеха бюджет 2011 на първо четене

Бюджет 2011 беше приет на първо четене с гласовете на ГЕРБ и Атака. Коалиция за България изрази отрицателния си вот с червени листове „Бойко Борисов отново не е в час“. Депутатите от ДПС също гласуваха „против”. От Синята коалиция се въздържаха. Общо в гласуването участваха 202 депутати. 130 подкрепиха бюджета, 58 гласуваха „против” и 14 се въздържаха.
Правителството си свърши работата с Бюджет 2011 г, сега беше ред на депутатите да свършат своята. Така вицепремиерът Симеон Дянков отговори на основната критика на опозицията, че единствено той от кабинета изслуша дебатите по бюджета за следващата година, приет на първо четене с гласовете на ГЕРБ и Атака. Първите думи на Дянков след края на дебатите бяха „разумът надделя”.
„Бюджетът за 2011 г. следва средносрочната фискална рамка за мандата на нашето правителство, което включва: първо, стабилност на валутния борд; второ, ниски данъци за бизнеса и домакинствата – от 1 януари догодина те ще са най-ниските в ЕС ; трето, ориентиране на публичните разходи към стимулиране на растежа; четвърто, осъществяване на пенсионна, здравна и административна реформи; пето, запазване на размера на пенсиите и на заплатите в публичния сектор“, каза при представянето му вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. По думите му в социалния сектор са предвидени разходи в размер на 12.6 на сто от БВП. Осигурени са средства за провеждане на политиката по намаляване на безработицата, съхраняване и поддържане на работната сила.

Според БСП бюджетът за 2010 г. е бил постна пица, а този за догодина ще е геврек. „Със сигурност можем да кажем, че ако бюджетът за 2010 г. бе една постна пица, за 2011-а е един геврек. Само че кръглата част на бюджета е за управляващите от ГЕРБ и „Атака“, а за хората е това в средата на геврека. Мисля, че сме единствената държава, която успя да отдели повече пари за подслушване, отколкото за култура. Всъщност човек дава пари за това, което му е интересно, може би и това, което разбира”, каза Петър Курумбашев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *