Приеха Бюджет 2013 със скандали

Очаква се растежът на БВП за 2013 г. да достигне 1.9% в реално изражение или до 81 486 млн. лв в абсолютен размер.
През 2013 г. ще се запази тенденцията, при която влошаването на перспективите пред европейската икономика задържа растежа на износа до 1.7%.
В доклад на бюджетната комисия обаче бе посочено, че от втората половина на годината експортът ще започне да нараства заедно с постепенното възстановяване на европейската икономика.
През 2013 г. се очаква стабилизиране в броя на заетите около нивото им от 2012 г., поради влошената външна среда през първата половина на годината.
Слабо нарастване в общия брой на заетите може да се очаква едва в края на 2013 г., като средно за годината се очаква слаб спад на заетостта от 0.1% на годишна база, а нивото на безработицата се очаква да се задържи на около 12.4%.
Растежът на компенсацията на един нает през 2012 и 2013 г. се очаква слабо да изпревари този на производителността на труда.
През 2013 г. се очаква по-висока средногодишна инфлация. Дефлаторът на БВП ще достигне 2.9%, като с основен принос ще бъде вътрешното търсене.
Нарастването на вноса на стоки ще се запази и през 2013 г., като номиналният растеж ще се ускори до 10.5%.
Възстановяването на световната икономика през второто полугодие на следващата година ще се отрази в номинално повишение на износа от 8.1%.
В резултат балансът на текущата сметка ще достигне дефицит от 2.8% от БВП през 2013 г. и постепенно ще нараства в средносрочен план.
Обсъжданията за новия бюджет продължиха повече от 13 часа, а заседанието на парламента още от сутринта започна със скандирания на БСП за оставката на финансовия министър Симеон Дянков, предаде БГНЕС.
Депутатите от левицата поискаха оставката на Дянков заради скандалните му думи от сряда, че „тези депутати не могат да гласуват, понеже са пияни“.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева пък прекъсна заседанието по време на гледането на бюджета, за да даде почивка от 15 минути.
Малко след това министър Дянков се заизвинява за това, което е казал и се надява, че извинението му ще бъде прието.
Още един голям скандал обаче успя да разбуни народните представители, породен от протеста на майките с малки деца, които 45 минути стояха навън с бебетата си в детски колички и не бяха приети от депутати от ГЕРБ, въпреки настояванията си.
Майките протестираха срещу решението на депутатите да не вдигнат парите за майчинство за деца между една и две години, които остават 240 лв. на месец.
Бебетата им пък бяха облечени с тениски с надписи „За мен бюджет няма“ и „Да му мисли мама“.
Преди няколко дни евродепутатът Кристалина Георгиева и леля на Симеон Дянков съобщи, че прогнозата на ЕС за растежа на българската икономика за следващата година е 1,4 на сто, а за Еврозоната 0.1%.
Според нея обаче България трябва да наблегне на подобряване на бизнес средата, в частност на малкия и среден бизнес, както и да реализира някои структурни реформи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *