Приеха наредбата за застраховането по Гражданска отговорност

Комисията по финансов надзор (КФН) прие наредба за задължителното застраховане, която регламентира условията за извършването на задължителното застраховане по застраховките „Гражданска отговорност” на автомобилистите и „Злополука” на пътниците, като ги привежда в съответствие с новите изисквания на Кодекса за застраховането.

Застрахователите могат да прилагат и условия, различни от определените в Наредбата, само когато те са по-благоприятни за потребителите, съобщиха от комисията.

Наредбата определя и минимални изисквания за съдържанието на полиците по тези застраховки, като данни за застрахователя, данни за застрахованото лице и автомобила, дължима премия и други. Също така се изброяват документите, които трябва да се представят от пострадалите лица, за да им бъде разгледана претенцията и определено застрахователното обезщетение.

Запазва се изискването застрахователят задължително да снабдява застрахованите със стикер, който се поставя на предното стъкло на автомобила. Нов момент е въвеждането на изискване водачът винаги да носи със себе си и контролния талон към стикера, който се представя заедно със застрахователната полица при проверка от контролните органи.

Минималният размер на обезщетението за вреди, причинени на автомобили се определя по методика, която е приложение към Наредбата. Методиката установява ред за определяне на действителната стойност на различните автомобили и факторите, които се вземат предвид при изчисляване размера на обезщетението.

Методиката ще се прилага от застрахователите и от Гаранционния фонд, като по своя преценка застрахователите могат да използват и друга методика, когато тя е по-благоприятна за потребителите и води до формиране на по-високи по размер обезщетения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *