Приеха страната ни в регионалното сдружение на съобщенията

България бе приета в Регионалното сдружение в областта на съобщенията (РСС) в качеството на наблюдател, съобщиха от Държавната агенция по информационни технологии и съобщения. Това стана по време на 38-то заседание на Съвета на ръководителите на администрациите, членуващи в РСС, което се провежда от 12 до 14 ноември в столицата на Казахстан Астана. Председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков представя България на форума, както и в 12-то заседание на Координационния съвет по информатизация към РСС.

В приветствие пред участниците в заседанието, Пламен Вачков отбеляза предстоящото българско председателство на Съвета на международния съюз по далекосъобщения и възможностите за сътрудничество в областта на телекомуникациите и информационните технологии със страните от региона. Приемането на България в сдружението бе определено от министъра на информационните технологии и съобщенията на Руската федерация Леонид Рейман, като знаково за развитието на отношенията между страните от региона и Европейския съюз.

Членове на Регионалното сдружение по съобщения са Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркменистан, Турция, Узбекистан и Украйна, а наблюдатели са администрациите по съобщения на Латвия, Литва и Естония, Словения, както и националните оператори на Пакистанската пощенска корпорация, „Дойче Телеком”, „Телеком Дания”. Днес като наблюдател бе приета и финландската корпорация „Итела груп”.

Страните-членки и наблюдателите на Регионалното сдружение по съобщения ползват тарифни и други финансови облекчения при предоставяне или транзитиране на телекомуникационни и пощенски услуги.

Сътрудничеството в областта на сателитните съобщения ще допринесе за ефективното използване на позициите на геостационарните орбити, определени за България. Ще се повиши възможността за по-тясно сътрудничество и обмяна на опит и достижения в областта на разработките на научно-техническата и развойна дейност между изследователските институти на България и страните-членки на РСС, обясняват от ДАИТС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *