Призоваха България бързо да реши за ”Южен поток”

В Русия призоваха България да вземе по-скоро окончателно решение дали ще участва в изграждането на газопровода „Южен поток“. Това направиха участниците в международния икономически форум в Санкт Петербург, който завърши днес, предаде РИА Новости, цитирана от БТА. Агенцията припомня, че наскоро София заяви, че е възможно да се откаже от проекта. (За отказ от „Южен поток“ няма официални изказвания в София, такива се появиха за другите два енергийни проекта – нефтопровода „Бургас-Александруполис“ и АЕЦ „Белене“ – бел.ред.)

Председателят на управителния съвет на руската държавна газова компания „Газпром“ Алексей Милер допусна днес възможността през северната ни съседка да минава транзитен и магистрален участък от „Южен поток“, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Македония също е заинтересована да се включи в проекта, съобщи Милер. Той обясни, че за целта в продължение на два-три месеца ще бъде направен техническо-икономически разчет на евентуалното участие на двете балкански държави в „Южен поток“.
Милер даде да се разбере, че партньорите на „Газпром“ по „Южен поток“ ще имат предимство при купуването на газ.
Руският газов гигант не възнамерява да намалява мощността на бъдещия газопровод, която е планирано да бъде 63 млрд. куб. м. годишно, увери неговият шеф. Той уточни, че 100 процента от мощностите в морската част от трасето на „Южен поток“ ще принадлежат на „Газпром“.
Руската държавна газова компания ще определи през есента на тази година обема инвестиции, необходими за реализирането на проекта, съобщи още Алексей Милер. Милер даде да се разбере, че Русия е готова да купува цялото количество добиван от Азербайджан газ – на тази страна като източник разчита и конкурентния проект „Набуко“.
Милер обяви още, че председател на съвета на директорите на „Южен поток“ става президентът на холандската компания „Газюни“ Марсел Крамер.
На форума бе потвърдено, че френският енергиен концерн „Е Де Еф“ (EDF) ще се включи в руско-италианския проект „Южен поток“ в края на тази година с дял от 20%. Милер уточни, че „Е Де Еф“ ще придобие равни 10-процентни дяла от „Газпром“ и от италианския енергиен концерн „ЕНИ“ (ENI). Споразумението бе подписано в присъствието на президентите на Русия и Франция – Дмитрий Медведев и Никола Саркози.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *