Приключи ли еврокризата?

В момента наблюдаваме положителния ефект от многобройните мерки на Европейската централна банка и от реформите, проведени в кризисните държави. Курсът на акциите на Атинската борса вече от месеци върви устремно нагоре. А Европейският съюз стъпка по стъпка се доближава до целта си: изграждането на банков съюз. Тук, в Германия, икономиката е много силна и тегли напред цяла Европа. На фона на всичко това бихме могли да кажем, че острата опасност от кризата вече премина. Това обаче съвсем не означава, че трябва да свирим отбой.

Коктейл от опасности

В момента из Европа броди призракът на дефлацията. Това е обратното на инфлацията, обратното на повишаващите се цени. А трайно спадащите цени също могат да създадат голяма опасност. В такава ситуация повечето хора се надяват, че цените ще продължат да спадат и отлагат големите покупки. И инвестициите обаче намаляват, защото инвеститорите разчитат, че в бъдеще ще могат да купят още по-евтини машини например. Така се получава едно опасно въздържане от влагане на пари, производителите вече не могат да продават достатъчно стоки и това ги задушава.

Освен това в момента положението в някои от доскоро бурно развиващите се световни икономики е твърде несигурно. Ръстът в Китай например остава под очакванията, а Кримската криза и евентуалните икономически санкции срещу Русия също могат да окажат отрицателно въздействие върху европейската икономика. С други думи: налице е цял коктейл от опасности.

Къде можем да очакваме нови удари на кризата?

Досега гледахме все към Гърция, Испания, Ирландия и Португалия. В последно време обаче от тези страни идват добри новини. Португалия например скоро ще излезе изпод спасителния чадър. Доскоро тя беше пред фалит, а в момента е отличник по реформи. Ирландия и Испания също вече нямат нужда от защитата на чадъра.

Сега всички следят с напрежение развитието в Италия и Франция. Въпрос на време е да разберем дали новият италиански премиер Марио Ренци ще съумее да осъществи амбициозната си програма за реформи. Що се отнася до Франция, там спешно трябва да се проведат реформи за повишаване на икономическата конкурентоспособност. На страната са ѝ нужни нови работни места и икономически растеж.
Опасните ниски лихви

Лихвите в САЩ и в еврозоната вече от доста време стоят на едно минимално равнище, за да се укрепва икономическата конюнктура. Това обаче няма да продължи вечно. Нека си припомним все пак, че тъкмо т.нар. евтини пари причиниха финансовата криза през 2008 година. А всички знаем какви бяха последствията – те ни мъчат и до днес.

За известен период от време ниските лихви са нещо добро, но в същото време те обезценяват спестяванията на хората, а най-лошото е, че действат като наркотик: лесно свикваш и много трудно отвикваш. Ето защо връщането към нормалността няма да е лесно. Пък и нито в САЩ, нито в Европа можем да очакваме чак толкова бурен икономически растеж.

Съвместно с предаването на БНТ „Светът е седем“
DW.DE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *