Приключи юридическото сливане на Банка Пиреос и Пиреос Евробанк

С решение № 46 от 24 март 2006 г на Софийски Градски Съд, приключи юридическото сливане на Банка Пиреос АД – клон София и Пиреос Евробанк АД. По силата на чл. 15 от Търговския закон всички права, задължения и фактически отношения на търговско дружество „Банка Пиреос АД – клон София” бяха прехвърлени на „Пиреос Евробанк” АД.

Сливането на двете финансови институции обедини стабилността и дългогодишния опит на международната финансова група Пиреос с предприемчивостта на Евробанк – една от най- активните банки на българския пазар. Това даде възможност за разширяване и обновяване на предлаганата гама от продукти и услуги, така че те да отговарят по-точно на нуждите и очакванията на клиентите на обединената банка.

Съвсем скоро ще приключат въвеждането на единна информационна система и пълното унифициране на продуктите. С цел осигуряване на максимално добро и адекватно обслужване, банката стартира процедура по актуализация на базата данни, в рамките на която служителите провеждат индивидуални телефонни разговори с всички клиенти на финансовата институция.

Вече са уеднаквени продуктите в областта на корпоративното банкиране, ипотечното кредитиране и картите, депозитните продукти, потребителските кредити, както и продуктите за малък и среден бизнес.

Договорът за продажбата на Евробанк беше подписан на 25 януари 2005 г., а сделката за прехвърляне на 99.66% от капитала на Евробанк между Петрол Холдинг и Банка Пиреос, беше финализирана на 19 май 2005 г. В периода след подписването на договора бяха получени всички необходими разрешения от Българската народна банка, Централната банка на Гърция и Комисията по защита на конкуренцията, след което беше задействана и процедурата по юридическото сливане на двете институции.

Покупката на Евробанк е част от стратегията на финансова група Пиреос за разширяване в Югоизточна Европа. В резултат на сделката, пазарният дял на банката в България достигна 5.5% по отношение на активите, а клоновата и мрежа вече наброява 72 клона във всички по-големи градове на страната.

В момента Пиреос Евробанк АД притежава активи на стойност 1.4 млрд. лева., което и отрежда 8-мо място на българския банковия пазар. Банката е отпуснала търговски кредити за 830 млн. лева, жилищни за 44 млн. лева и потребителски за 57 млн. лв. Депозитите във финансовата институция са 646 млн. лева, а нетната печалба към края на 2005 година е 16.3 млн. лева.

Пиреос Евробанк АД е специализирана в корпоративното банкиране и ще продължи да се развива в този сегмент, но в следващите 3 години финансовата институция планира да разшири както потребителското банкиране, така и финасирането на малки средни предприятия, така че всеки един от тези три сегмента да има 30%-33% дял в портфолиото на банката.

Финансовата институция има дългосрочни планове за развитие в България и до 2008 г. предвижда да разшири клоновата си мрежа до поне 100 клона, да достигне пазарен дял от 10% и и да се нареди сред петте най-силни банки в страната. Амбицията на банката е непрекъснато да следи и разбира нуждите и желанията на своите клиенти, да реагира на тях своевременно, адекватно и винаги в полза на клиентите.

За финансова група Пиреос

Финансова група Пиреос е една от най-активно развиващите се финансови организации в Югоизточна Европа. Тя притежава активи на обща стойност 23.5 милиарда евро и клонова мрежа от 450 клона. Групата предлага пълната гама от съвременни банкови и финансови продукти и услуги, сред които потребителско банкиране, финансиране на малки и средни предприятия, корпоративно банкиране, капиталови пазари, инвестиционно банкиране, лизинг и финансиране на шипинг секторa.

За Банка Пиреос

Банка Пиреос, поставила началото на финансовата група, е основана през 1916 г. Днес банката стои начело на група компании, които предлагат пълната гама от съвременни банкови и финансови продукти и услуги, както на Източноевропейския пазар (България, Румъния, Сърбия и Албания), така и в Египет, Лондон и Ню Йорк.

В България Банка Пиреос оперира от 1994 г. В началото на 2005 г. Пиреос закупува Евробанк и в момента разполага с клонова мрежа от 70 клона в цялата страна.

Банка Пиреос е носител на наградата „Финансов продукт на годината” в категория „Кредитни продукти и финансиране” от тазгодишното издание на Международното финансово изложение „Банки, Инвестиции, Пари”.

Повече информация за Пиреос Банк Груп, можете да получите от сайта на групата http://www.piraeusbank.gr/ecHome.asp

За контакт:

Преслава Георгиева

Account Manager

Action Global Communications

Тел./Факс: +359 2 944 1388; 944 4336; 846 3429

Мобилен: +359 898 628 469

E-mail: preslava.g@actionprgroup.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *