Принципите на пазарното стопанство трябва да важат и за банките

Вече седем години светът се опитва с всички възможни средства да преодолее последствията от глобалната финансова и икономическа криза. Това е криза и на държавния дълг в Еврозоната. Стигна се до невиждана по своите мащаби акция по спасяване на банковата система и единната европейска валута. Тази безпрецедентна държавна намеса, доведе до влошаване на състоянието на държавните финанси и рязко увеличение на държавния дълг в страните на Еврозоната.

Ако отговорът на въпроса за мотивите за спасяването на единната европейска валута е сравнително лесен, то отговорът на въпроса за спасяването на банките от държавата е значително по-труден. Най-малкото поради това, че в условията на пазарното стопанство трябва да е възможно банките да фалират, така както фалират всички фирми в другите сфери на икономиката. Фундаментален принцип на пазарната икономика е, че всеки участник на пазара поема и носи отговорност за своите действия. Но очевидно този принцип не важи за банките, за техните акционери и кредитори. Получава се така, че банките играят по своите собствени правила. Тези правила обаче са антипазарни. Затова съвсем естествено стои въпросът- защо банките бяха спасени, а хиляди фирми в реалния сектор на икономиката бяха оставени да се банкрутират? Банките, които в голяма степен носят отговорност за образуването на ценови балони в различни сектори на икономиката, и реализираха огромни печалби, след спукването на тези балони с огромни негативни последици за цялата икономика, трябваше да бъдат спасявани с парите на държавата и данъкоплатците.

Тъй като банките са органически свързани със цялата финансова система, счита се, че техният фалит може да доведе до „ефекта на доминото” и да спре функционирането на системата, с всички произтичащи за икономиката последствия. Като доказателство за верността на това твърдение се посочва примерът с фалитът на Леман Брадърс.

С други думи, банките играят по други правила, отличаващи се от тези, валидни за другите участници на пазара. Тези правила им дават гаранция, че в случай на нужда ще бъдат спасени от държавата. Именно тази подразбираща се гаранция позволява да насочват инвестициите си към високорисковия бизнес, обещаващ голяма възвръщаемост на инвестирания капитал. Ако нещата вървят добре, банките реализират огромни печалби, ако ли не за техните загуби плаща данъкоплатецът.

Какво следва да се направи, за да може принципът за отговорността на участниците на пазара за техните действия да стане валиден и за банките?

След глобалната финансова криза преобладава мнението, че банките трябва да имат контролиран фалит- по такъв начин, че да не могат да предизвикват сътресения в цялата банкова система. В настоящия момент се водят много трудни преговори между Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент за приемането на Наредба на Европейския парламент за въвеждането на единни норми и единен механизъм за фалит на кредитни институции и определени инвестиционни посредници /Single Resolution Mechanism/. Целта е създаването на единен европейски ликвидационен фонд и система за осигуряване на необходимата ликвидност до момента на ликвидацията на банките /backstop/. Германия засега се опасява, че предлаганата Наредба в този си вид може да доведе до допълнителни задължения за нея. Тя предлага ликвидацията на банките да остане в компетенцията на националните органи за Банков надзор както и учредяването на предвидения ликвидационен фонд да е извън рамките на Европейските договори.

Независимо от изхода на преговорите, въвеждането на Single Resolution Mechanism в някой от предлаганите варианти е неизбежно. Той ще даде възможност за контролиран фалит на банки без да се натоварва допълнително данъкоплатеца. Собствениците и кредиторите на банките ще бъдат първите, които ще понесат загубите от ликвидацията. По този начин фундаменталният принцип на пазарното стопанство за отговорност на неговите участници ще бъде възстановен и по отношение на банките. От това в крайна сметка ще спечелят данъкоплатец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *