Принц Кирил се оправдава за имот на Майорка

Кирил Сакскобургготски опроверга твърдения в статия на испанския в. „Мундо“, че част от парите, с които купил имот на Балеарските острови, били дошли от фирма в Гибралтар.
Князът и княгинята на Преслав купуват на 31 август 2005 г. луксозен имот на родния остров на Росарио Майорка. „Мундо“ съобщава, че испанската полиция разследва покупката на имота. Вестникът отбелязва, че става дума за „най-големия скандал за политическа корупция на Балеарите“.
Следователите изтъквали в докладите си огромната цена от 2 900 000 евро, платени за имот от 125 ха, състоящ се от стари сгради и обработваема земя, който 15 години преди това не е струвал повече от 400 000 евро. Другият аспект на сделката, който привлякъл вниманието на следователите, бил, че Росарио Надал получила част от парите за покупката /21 452 евро/ чрез трансфер, нареден от гибралтарска фирма.
В статията се посочва също, че законен представител по сделката на двамата съпрузи, които отскоро са разделени, бил братовчедът на Росарио, адвокат Мигел Надал, пише“Мундо“.
„Имотът беше закупен с пари, спечелени по време на работата ми в компанията GLG и отчетени пред британското правителство. Разполагам с данъчни документи, за да докажа това. Парите не бяха платени от Гибралтар“, посочва синът на бившия премиер Симеон Сакскобургготски в съобщение до БТА.
Княз Кирил и Росарио Надал бяха забъркани в афера, позната в Испания под името “Грим”. Тя обединява корумпирани политици и държавни чиновници от автономната област Балеарски острови.
В центъра на аферата са бивши и настоящи висши функционери на десноцентристката партия “Унион Майоркина”, която има 88 общински съветници на острова. Нейни членове са обвинени, че са вземали тлъсти комисиони за милиони евро, за да направят нова оценка на терен, където се строи индустриалният парк “Сон Омс”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *