Приходите от продажби са намалели с 3,6% през януари

По предварителни данни приходите от продажби за януари 2009 г. намаляват с 3,6% в сравнение със същия месец на предходната година, съобщки НСИ.
В търговията на едро е регистриран спад от 0,5%, получен от разнопосочните темпове на съставните групи. По-голямо увеличение се наблюдава в търговията на едро с нехранителни потребителски стоки – 3%. В търговията с неселскостопански междинни продукти и търговията със селскостопански суровини и живи животни се отчитат положителни темпове – съответно 1,7 и 1,4%, а в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия ръстът е 0,5%. Индексът се редуцира основно от намалението, отчетено в търговията с машини и оборудване със стопанско предназначение- 22,7%, а също и в търговията с компютърна и комуникационна техника – 4,3%, като двете дейности заедно формират малко над 10% от обема на приходите.
В търговията на дребно общото намаление от 1,7% се дължи изцяло на отрицателните темпове в търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита (-7,2%), и в търговията с компютърна и комуникационна техника (-13,8%). Във всички останали дейности се наблюдава ръст, като в търговията с фармацевтични и медицински стоки той е 0,2%, а в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – 5,1%.
В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението е най-голямо и достига 26,5%. Търговията с автомобили, мотоциклети, части и принадлежности за тях, формира около 94% от обема на приходите и оказва определящо влияние върху стойността на индекса за тази основна дейност.
През януари 2009г. приходите от продажби намаляват с 25,7% спрямо декември 2008г., в резултат на отчетения спад във всички основни търговски дейности. Тази тенденция има сравнително постоянен характер и се наблюдава в началото на всяка година. Отрицателните темпове в търговията на едро и в търговията на дребно са близки – съответно -24,9 и -25,7%, а в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението достига 31,5%.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *