Приходната агенция ще проверява и онлайн медии

Националната агенция по приходите съобщи, че в момента проверява над 50 печатни издания, като подготвя ревизии и в онлайн медии.

„Проверяваме 54 печатни издания, а в близките седмици вероятно ще проверяваме и други онлайн издания“, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров пред Нова ТВ. В неделя вестник „Сега“ съобщи, че агенцията е започнала пълна данъчна ревизия за 5 години назад във времето, като според изданието причина са критични публикации, а вчера НАП съобщи, че се проверяват и други издания.

„Всъщност, проверяваме целия медиен сектор от гледна точна на един прост интерес, който има държавата и той е дали те са спазвали данъчния закон и дали има данни за избягване на облагане. Нашата работа е лишена от емоции, оценки, квалифицикации и субективно отношение към която и да е от медиите“, каза Бъчваров.

Попитан дали за НАП представлява интерес, ако някои от проверяваните са големи длъжници, взели заем от КТБ, но не директно, а през друга фирма, говорителят на агенцията уточни, че това е коствен индикатор. „Това, от което се интересува НАП, е дали има неплатени задължения и дали има укрити данъци“, каза той.

Той припомни, че и миналата година е имало проверки. Тогава НАП извърши пълна данъчна ревизия на издателя на „Капитал“ и „Дневник“ „Икономедиа“.

„По една или друга причина тук емоциите са замъглили всичко“, смята Бъчваров, който изтъкна, че медиите са подложени на същия контрол като останалите стопански субекти на пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *