Приятелите в интернет може да заместят кредитите

През последните 5-6 години, голяма популярност, като начин за осигуряване на средства за започване на бизнес или други начинания, набира т. нар. crowdfunding. Този тип инвестиции се набират като се помолят голям брой хора за малка сума пари. До скоро финансирането на бизнес, проект или фирма означаваше да се помолят малко хора за големи суми пари.

Crowdfunding-ът обръща идеята, като използва интернет, за да се насочи към хиляди и дори милиони хора – потенциални спонсори. Тези, които имат нужда от средства създават профил в специален crowdfunding уеб сайт. Там те описват идеята, която има нужда от финансиране. Има три типа crowdfunding: чрез дарения, дълг и капитал.

Хората инвестират в дадена идея, просто защото вярват, че идеята на някой човек е осъществима. В замяна на финансирането, някои хора предлагат различни възнаграждения, като например благодарности на корицата на албум, билети за различни събития, редовни актуални новини, безплатни подаръци и т.н. В случая с crowdfunding даренията донорите имат социална и лична мотивация за влагане на парите си, като не очакват нищо в замяна освен да се чувстват добре, че са помогнали за осъществяването на даден проект.

Ако се върнем малко назад във времето, първият crowdfunding проект е осъществен през 1997 година. Рок бандата Marillion не можела да си позволи турне за промотиране на седмия си албум. Американските фенове използвали тогава „новоизлюпения“ интернет и успели да наберат $60000 за турнето в САЩ. От тогава групата използва този начин на финансиране, като успешно е набрала средства за създаване на следващите си 3 албума. Последвали други креативни проекти за филми и журналистически разследвания. Първият crowdfunding уеб сайт се появява през 2001 година. През 2012 година вече има 500 интернет платформи. В същата година е регистриран първият crowdfunding проект, който е набрал над $1 млн.

Crowdfunding.com публикува класация на топ 10 сайтове за набиране на средства по независими данни за интернет трафика. На първо място е сайтът gofundme.com с над $360 млн. набрани средства. Следва Kickstarter, който позволява финансиране само на креативни бизнес проекти, но не и на финансиране на лични нужди.

На 20 юли Kickstarter регистрира вероятно най-успешния проект за лято 2014. Coolest Cooler събира в себе си възможности за създаване на питиета, пускане на музика и други функционалности за партита на открито. Изобретението е набрало над $6 млн. за десет дни. До края на кампанията по набиране на средства остават около 40 дни, което дава потенциал за набиране на още значително количество средства.

Други популярни crowdfund платформи са: indiegogo, YouCaring.com, causes.

Crowdsourcing.org публикува графика с перспективите за развитие и ефектите от croudfunding-а през 2014 година. На първо място, ще бъдат създадени 270000 работни места, благодарение на финансирането на нови проекти. В икономиката ще влязат $65 млрд. $10 млрд. долара финансиране ще бъдат осигурени за старт-ъп компании.

Всеки инвестирани $37702 ще са равни на създаване на една нова работна позиция. Всеки долар дарение ще носи приход от средно $6.36.

Ако се запази темпа на нарастване на този вид финансиране, очакванията са, че crowdfunding-ът ще допринася с $500 млрд. долара финансиране годишно и ще създаде повече от 2 млн. работни позиции до 2020 година.

Цифрите са изключително оптимистични за индустрията. Ако развитието на crowdfunding-а се осъществява според прогнозите, то това би могло да повлияе на тенденциите при други методи за финансиране, като банковите кредити например. При всички случаи, поне на този етап, crowdfunding носи изключително много дивиденти и е достъпна алтернатива за тези, които нямат възможност да вземат кредити или не желаят да се обвързват с малко крупни акционери. Времето ще покаже дали това не е поредния балон, който ще се спука.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *