При спад в продажбите на цигари, загубите на хазната ще стигнат 350 млн.лв.

© Снимка:БГНЕС

Ако продажбите на цигари спаднат с прогнозираните10-20%, годишната загубата за хазната от акцизи и ДДС ще бъде не по-малко от 350 млн. лв., пресметна в интервю за“Хоризонт“ Христо Лачев, председател наАсоциацията на производителите и търговците натютюн и тютюневи изделия.
В момента се регистрираувеличаване на сивия сектор с над 20 на сто, нищо чудно да стане и над 30, прогнозира Лачев. От бранша очакват законодателни промени да ограничат контрабандата и да направят борбата по-ефективна, защото през изтеклата година на моменти тя изобщо отсъствала.
Проблемът е, че се формира „голям поток от „черни пари“, които започват да навлизат и в други сектори на икономиката и да дестабилизират и други отрасли, каза още Христо Лачев. На пазара на цигари фирми, които продават паралелно официални и контрабандни цигари, продавайки без фактура, са много по-конкурентни от официално работещите, допълни той.
Според Христо Лачев, понятието „въпрос от първа необходимост“ е доста разтегливо, а голяма част от населението не е изправено пред избора хляб или цигари и почти половината българи всеки ден си купуват цигари. Лачев коментира още, че ако акцизът на тютюна за ръчно свиване остане в пъти по-нисък от този на цигарите, много отпушачитеще започнат да си свиват цигари, а част от производителите ще спрат да произвеждат цигари и ще се преориентират към рязане на тютюн. При ръчното свиване на цигари ще забравим за контрол върху вредните вещества, подчерта председателят наАсоциацията на производителите и търговците натютюн и тютюневи изделия Христо Лачев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *