Проблемите за банките продължават

„Финансовите институти, независимо колко са големи, трябва да играят ролята, която е необходима за икономиката. Това означава: те трябва да засилят капиталовата си основа. Това е първият им приоритет.”, цитира американския финансов министър Хенри Полсън Financial Times Deutschland в анализ за продължаващия отзвук на ипотечната криза в САЩ.
В разразилата се ипотечна криза банките отписаха 180 млрд. долара капитали, но отписванията могат да продължи и да бъдат отписани още 300-400 млрд. долара. Анализаторите са скептично настроени в прогнозите си за 2008 г. Оценките за развитието спадат надолу. Анализите на изследователски кредитни центрове категорично намалиха очакванията си за Bank of America, Citigroup, JP Morgan, Bear Stearns, Lehman Brothers, Merrill Lynch и Morgan Stanley.
За предстоящата вълна на корекции финансовите институции са зле въоръжени. През миналите години те поддържаха „тънко” капиталово покритие, за да могат да предложат на акционерите си по-висока доходност от акциите. След като увеличиха капитала си, такива институции като Merrill Lynch или Citigroup, както и европейски банки като UBS, сега трябва да се справят с кризата и със собствени средства: обратното изкупуване на акции спря, намаляват се дивидентите.
Времената на щедрите дивиденти отминаха
Стратезите на Credit Suisse смятат, че сега банките трябва да се посветят на рекапитализацията си и да се откажат от обратно изкупуване на акции, високи дивиденти и придобивания. Досега финансовият сектор осигуряваше на акционерите си най-високите дивиденти, които в момента са около 4 %. При пазарна капитализация на целия сектор от 1940 млрд. долара, това означава, че като дивиденти се раздава сумата от 78 млрд. долара. Докато средното ниво на дивидентите в класацията S&P 500 е 2,3 %. Първите банки вече реагираха. Citigroup намали дивидента от 54 на 32 цента за акция.
Нуждата от капитали не е специалитет само на американските банки, както показват анализите на Citigroup. Докато при американските банки съотношението на основния капитал към балансовия е 6 %, то при европейските то е само 3 %, а при някои банки и още по-малко (Deutsche Bank – 1,5 %, Commerzbank – 2,7 %, Hypo Real Estate – 1,6 %). Ако това съотношение в Европа се покачи на 4,5 % (чрез осигуряване на свежи капитали или чрез балансови трансформации), то доходността на акциите веднага ще падне с 25 %, смятат експертите на Ситигруп. Нещата се усложняват още повече от повишената задлъжнялост на банките в последните години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *