Проблемите на лоу-кост модела в Европа

Лоу-кост моделът в Европа отдавна промени целия авиосектор. Полетите над континента стават все повече, докато цените продължават да падат.

Основните виновници за това са нискотарифни авиокомпании като ирландската Ryanair, британската easyJet, норвежката Norwegian и унгарската Wizzair, които наложиха съвсем различен модел от традиционните превозвачи. Основното в него са по-ниските маржове на печалба при по-големи приходи заради повечето полети. След няколко години на безпрецедентен растеж обаче лоу-кост моделът повдига основни въпроси за бъдещето си. Новините от сектора са разнопосочни и объркващи. Лидерът по превозени пътници на целия европейски пазар Ryanair вече обяви, че ще отмени още 18 хил. полета като допълнение към вече обявените 2000 анулирани през септември и октомври. В края на септември британският нискотарифен превозвач Monarch обяви фалит, а по-рано през годината същата съдба сполетя и Air Berlin. Същевременно Wizzair обаче търси разширение на служителите си в Централна и Източна Европа. Какво се случва с лоу-кост авиокомпаниите в Европа?

Случаят Ryanair

Фактите са ясни: през последния месец са били отменени над 700 000 резервации заради случващото се в Monarch и Ryanair. Като се има предвид, че с някои от тези резервации пътува повече от един човек, броят на засегнатите е далеч по-голям.

Безспорно най-голямата новина за пътуващите из Европа е кризата в Ryanair. Целта на авиокомпанията беше да удвои броя на полетите си до 2024 г., но това може и да не се случи, след като стана ясно, че фирмата използва няколко вратички в правилата за авиосектора на континента. Всъщност Ryanair се възползва точно от това, че тя на практика не е на континента – ирландските правила се оказаха малко по-различни от тези за всички останали от Европейския съюз.

Първоначално превозвачът от Дъблин излезе с изявление в средата на септември, че ще бъдат отменени между 40 и 50 полета на ден до края на октомври. „Объркахме плановете за отпуските на пилотите ни и сега трябва да работим усилено, за да поправим тази грешка“, коментира тогава Кени Джейкъбс, маркетингов директор на компанията, в изявление. Ирландската асоциация на пилотите (IALTA) пусна на сайта си обяснение откъде е дошъл проблемът, като обясни, че всички авиокомпании работят по европейските регулации за време във въздуха, който контролира колко време може един пилот да прекара в кокпита. В случая става дума за ограничение от 100 часа за 28 дни, или общо 900 работни часа през календарната година.

През зимата и лятото натовареността на полетите е различна и така се получава струпване на часове през лятото, което се отразява зле на състоянието на пилотите. Всички европейски авиационни асоциации традиционно смятат, че календарната година започва от 1 януари, но има едно изключение – Ирландия. От 2003 г. насам Ryanair работи по схема, при която годината започва от 1 април – официалната одобрена дата от Ирландската авиационна асоциация (IAA). Те нулират часовника си на 1 април, точно преди най-натоварения сезон. При всички останали европейски авиолинии пилотите вече имат три месеца време във въздуха. В резултат конкурентите на Ryanair имат по-малко часове, които да използват по време на интензивния летен сезон.

Сега обаче Ryanair наред с другите ирландски авиокомпании ще трябва да влезе в режима на европейските си събратя и да нулира часовника си на 1 януари. Именно затова и компанията отменя още 18 хил. полета – защото просто няма достатъчно пилоти, които да не са изразходвали 900-часовия си лимит.

Някои имат далеч по-големи проблеми

Като лидер на пазара Ryanair ще реши проблемите си, макар и изпълнителният директор на компанията. Не такава обаче е съдбата на други играчи в лоу-кост сектора. През август германската Air Berlin подаде документи за съдебна закрила от кредитори, след като основният акционер Etihad Airways отказва повече да помага на изпадналата във финансови затруднения компания. Около активите на превозвача (най-вече самолетите и пилотите) вече започнаха да кръжат кандидати като Lufthansa и easyJet.

Не същата е ситуацията във Великобритания. Тамошната лоу-кост авиокомпания Monarch обяви фалит в първите дни на октомври, който доведе до истински хаос. Без финансиране за оставащите си операции компанията остави зад граница над 100 хил. души, а общо 300 хил. клиенти на компанията няма да се качат на полетите си. „Искрено съжалявам за хилядите хора, които трябва да отменят полета си или почивката си, които ще имат големи проблеми с прибирането си у дома и всички неудобства, които ще последват нашия фалит. Наистина съжалявам, че всичко свършва по този начин“, коментира изпълнителният директор на Monarch Андрю Суафийлд. Британските власти бързо се координираха и чрез други авиокомпании и чартърни полети успяха да върнат голяма част от клиентите на Monarch. Не е ясно обаче какво ще се случи нататък с компанията и активите ѝ.

На фона на всичко – разширение на Wizzair

В морето от лоши новини за някои авиокомпании унгарската Wizzair обяви, че започва най-голямата в историята си кампания за набиране на персонал – пилоти и кабинен състав. Фирмата планира да създаде над 1300 нови работни места в Централна и Източна Европа през следващата година, като България също ще бъде сред страните, от които ще се подбират новите кадри. Едва ли от Wizzair са решили изведнъж да направят подобна голяма кампания, но тя изглежда точно навреме – в момент, в който най-големият конкурент на Wizz Ryanair е в лошо положение и за пръв път от години намалява, а не увеличава броя на полетите си.

Всъщност последните новини от нискотарифните авиокомпании отразяват реалността в индустрията. Макар пътниците да са повече от всякога, а горивата да са евтини, цените никога не са били по-ниски (вечe има билети от София до европейски столици за по 20 лв.). За да излязат на печалба, лоу-кост превозвачите трябва да орежат разходите си до минимум, да държат самолетите си постоянно във въздуха, за да извършват колкото се може повече полети. При такъв режим възможността за грешки (а оттам и забавяния, обезщетения и т.н.) е по-голям. Отделно търсенето на екипажи е по-ожесточено от всякога и за нискотарифните авиокомпании е трудно да предложат по-изгодни условия, особено на опитните пилоти, за да запазят темповете си на растеж. След скъпите си обучения и тренинги много от младите професионалисти пък гледат на работата си в лоу-кост превозвачите като временна стъпка към по-добре платените авиогрупи, особено в Азия.

В същото време същите тези традиционни авиокомпании, които дълги години страдаха от възхода на нискотарифните си конкуренти, копират част от модела им, като пътуване само с лек багаж и доплащане за определени услуги като храна, напитки и места. Те дават и по-големи гаранции за клиентите си, имат изградени мрежи с партньорите си от авиосъюзите и предлагат системи за бонуси, информира в.Капитал.

Въпреки лошите сигнали напоследък, лоу-кост моделът все още работи. Но компаниите, които разчитат на него, малко по малко осъзнават, че на пазара няма място за всички. Той е нестабилен, а постоянното търсене на компромисни вратички, какъвто е случаят с Ryanair, рано или късно води до негативи за компаниите. След фалита на Мonarch британският транспортен министър Крис Грейлинг обяви, че компанията е станала „жертва на ценовите войни“. Думата „война“ описва много добре лоу-кост сектора и както при всяка война, има жертви и ранени.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *