Провериха 12 фирми, 7 пълнят пилетата с вода

Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров на съвместна пресконференция с шефа на Агенцията по храните Йордан Войнов, цитирани от „Фокус“ и БТА. Нарушителите са разградската фирма „Пилко“, „Поло комерс“ – Костинброд, „Чикън груп“ -Бургас, „Нанюк интернешънъл“-Стара Загора, софийската „СВС 98“ ЕООД, „Галус трейд“ -Костинброд и ЕТ „Мария Цонкова“ – Плевен.
Най-много вода е намерена в пилешкото месо на ЕТ „Мария Цонкова” – 51 на сто. 44% вода е открита в пиле, произведено от „Чикън груп”, а в пробата на „Галус Трейд” е намерено съдържание на вода от 35%. При две проби „Пилко” са открити съответно 28% и 35% вода. В пилешко месо на „Нанюк Интернешънъл” пък Агенцията по храните установила 29% вода.
За това нарушение всяка от фирмите може да бъде глобена до 10 000 лв. Лазаров и Войнов припомниха нормативната уредба, според която пилешко месо, към което има добавена вода, трябва да бъде опаковано и с етикет, на който пише, че е заготовка.
„Всички установени нарушения са извършени от неголеми фирми, които не разполагат със затворен цикъл на производство. Ще бъдем безкомпромисни към тези, които „шмекеруват“, коментира Йордан Войнов. По думите му продуктите са безопасни за здравето на потребителите, но има заблуда. Тепърва предстои и вътрешна проверка в Агенцията по храните, защото сигнали за допълнително влагана вода в птиче месо са получавани от потребители, но без да водят до установяване на нарушение.
Издадена е заповед до всеки от производителите да промени съдържанието на етикета, за да бъде вярно.

Йордан Войнов съобщи още, че започват проверки на хранителните продукти по морето. Ще се проверяват не само временните обекти, но и хотелите, предлагащи all inclusive.  Още през март шефът на Агенцията по храните заяви, че има сигнали, че хотели са в контакт с големите хипермаркети и когато изтича срокът на годност на някои стоки, те поемат курс към морето и отиват за All inclusive.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *