Проверките по близо 100 проекта по САПАРД приключват до 2 седмици

До 7 декември се очаква да приключат последните проверки по близо 100 проекта, оставащи за разплащане по програма САПАРД. Това информира Светослав Симеонов, заместник-директор на Държавен фонд «Земеделие” по време на националния аграрен семинар «Селското стопанство и всичко за него”, който се провежда в курорта Златни пясъци. След приключване на проверките ще се задвижи и процедурата по окончателното разплащане на тези проекти, добави още Симеонов. Той отчете и напредъка по Програмата за развитие на селските райони. Всички подадени проекти по мярка «Млад фермер” са разгледани и по последната група от одобрени проекти, които са около 1800, ще бъдат сключени договори през декември.
От над 2620 проекта, подадени по другата най-атрактивна мярка – 121 за модернизация на земеделските стопанства, са отхвърлени едва 61, което показва много добро овладяване на схемите за кандидатстване и подготовка на проектите, посочи още Симеонов.
Министър Найденов съобщи, че се работи усилено по предаването на нужната информация към Разплащателната агенция, така че от началото на декември да започне изплащането на националните доплащания за 2009 г. за фермерите. Вече са получени и необходимите данни, които са предадени към Разплащателната агенция за плащане на глава животно.
Министърът посочи, че в парламента ще бъдат отстоявани преференциите за земеделските производители по отношение на корпоративния данък, като той ще се възстановява на 60% при доказване на капиталови инвестиции. Първо обаче ще трябва тази държавна помощ да се одобри от ЕК.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *