Проверяват кандидатите за КЗК били ли са агенти

Кандидатите за шеф на КЗК ще бъдат проверявани за агентурно минало, решиха депутатите, които приеха правила за избор на състав на комисията, съобщи БТА.

Предложения за председател, заместник-председател и петима членове ще могат да се правят от депутати или от парламентарни групи. Те ще се внасят в писмена форма до Комисията по икономическа политика и туризъм чрез председателя на Народното събрание в 7-дневен срок от приемането на процедурните правила.

Кандидатурите ще бъдат публикуванив специализирана секция на интернет страницата на Народното събрание. Становища по тях ще могат да изпращат професионални организации и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност.

Средствата за масово осведомяване могат да изпращат в икономическата комисия въпроси към кандидатите. Анонимни становища и сигнали няма да се разглеждат.

Изслушването на кандидатите ще се проведе в открито заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм, което ще се излъчва в реално време чрез интернет страницата на парламента. Изборът на състава на КЗК ще се проведе в пленарно заседание на Народното събрание, което ще бъде излъчвано в реално време в интернет страницата на парламента.

Гласуването ще е явно чрез компютризираната система. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

По предложение на депутата от Реформаторския блок Петър Славов в правилата беше допълнено изискванетокандидатите да бъдат проверени за принадлежносткъм бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Георги Божинов от „БСП лява България“ поиска председателят на КЗК да се избира с две трети от народните представители, но предложението му не намери подкрепа в пленарна зала.

Независимият депутат Велизар Енчев предложи кандидатите за КЗК да декларират, че не са членове на Масонски ложи и тайни общества, че не са завършили Академията на МВР преди 1989 г., не са били съдии, прокурори и следователи преди 1989 г. и не са били осъдени от Комисията по етика в парламента. Това предложение също беше отхвърлено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *