Проверяват софиянци с доходи над 50 хил. лв.

От началото на юни в столичната дирекция на НАП тече засилена проверка на физически лица, за които има данни, че подлежат на задължителна регистрация по ЗДДС. Проверяват се лица, декларирали доходи от извънтрудови правоотношения, свободни професии, наем, от продажба на недвижимо имущество, доходи на земеделски производители и др. в размер на 50хил. лв. и над 50хил. лв. Обект на проверка са и лица, получили доходи в такива размери, но „забравили“ да ги декларират. От НАП припомнят, че агенцията разполага с механизми за установяване на недекларираните задължения.
От възложените до момента 97 проверки, 38 вече са приключили. На 24 лица е извършена регистрация по ЗДДС. Съставени са актове за установените нарушения и е наложена глоба на физическите лица в размер от 500 лв. до 5хил. лв. За установяване размера на дължимото, но неначислено и невнесено ДДС, текат ревизии.
За 14 физически лица е установено, че не подлежат на регистрация по ЗДДС.
Проверките са част от предприетите в ТД на НАП София град мерки за засилване на контрола и повишаване събираемостта на приходите.
„Законът не прави разлика между физическите и юридическите лица. Както фирмите, така и физическите лица, когато достигнат прага за задължителна регистрация по ЗДДС, следва да я направят“, каза Светлана Паунова, директор на ТД на НАП София град.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *