Проверяват 100 държавни фирми

Румен Овчаров върна балансите на дружествата в ликвидация

Близо 100 държавни фирми проверява Министерството на икономиката и енергетиката. Това показа проверката на в. „Стандарт“ във връзка с решението на кабинета да се засили финансовият контрол върху дружествата с мажоритарно държавно участие. Румен Овчаров е отказал да приеме балансите за 2005 г. на 93 дружества, обявени в ликвидация. Днес ще бъдат назначени нови работни групи, които да проучат отчетите на тези фирми заради съмнения за финансови нарушения. Едно от тези дружества бе и „Консолид комерс“. За него министърът сигнализира прокуратурата за съмнение за източване на 5 млн. лв.

Текат и проверките на „Булгаргаз“ и „Топлофикация-Пловдив“, за които министърът се закани преди месец. Те се изготвят от експерти от ведомството. Ако бъдат открити нередности, ще се поръча и проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. В началото на август започна и данъчна проверка на фирмите дистрибутори на „Булгартабак холдинг“. Тя се извършва от Министерството на финансите по искане на Овчаров. Има съмнения, че тези големи фирми плащат твърде малки данъци, обяви преди време министърът.

В началото на годината и транспортният министър Петър Мутафчиев разпореди проверка в „Български морски флот“. В доклада на АДФИ през юли обаче се посочва, че няма сериозни нарушения. Само преди седмица Мутафчиев разпореди проверка и в БДЖ, след като шефовете на губещата държавна фирма си купиха лимузина „Фолксваген Фаетон“ за представителни нужди.

Невена Мирчева

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *