Проверяват 50 000 кредитни милионери за картончета

Евтим Костадинов участва в заседанието на вътрешната парламентарна комисия, на която бяха приети измененията в Закона, внесени от Екатерина Михайлова. С тях се позволява да бъдат огласени имената на кредитните милионери. С промяната в закона ще се даде възможност да се проверят тези, които са взели управленческото решение и които са теглели в последствие кредита от банките. „В крайна сметка комисията ще оповести тези лица, които са взели управленческото решение и са теглили кредита“, обясни Костадинов. С промените ще се конкретизира по какъв начин и на кои лица да бъде извършена проверката, както и контролните органи на фирмите.
По списъка на БНБ има 10 500 фирми, а комисията е задължена да направи разпознаване и разпечатка на контролните им и управителни органи и да се установи кои са хората, които стоят зад тях към момента на теглене на кредита. „Това е така, защото комисията установява принадлежност на физически, а не на юридически лица“, каза Костадинов. Председателят на комисията пресмята, че по груби изчисления, ако зад тези 10 500 фирми стоят по 5 души, то се получава над 50 000 души, които трябва да бъдат проверени. В момента в Комисията по досиетата освен, че знаят кои са фирмите, знаят и с колко са задължени към 1997 г., когато излиза списъкът.
Първите решения ще започнат да излизат около два месеца след като бъдат приети промените. „Технологично те като проверка не са толкова много – да направим сравнение с местните избори с лица, които бяха около 50 000 става по-бързо за 2 – 3 месеца. Но проверката на тези лица няма да стане толкова бързо, защото имаме и съответните справки в Търговския регистър – да установим управителните органи към момента на теглене на кредита, към вземане на управленческото решение, да установим точните имена на физическите лица и да бъде извършена проверка в масивите на нашите картотеки“, обясни Костадинов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *