Прогнозата: безработицата в САЩ да стигне 9,4 на сто до края на годината

Нивото на безработица в САЩ ще достигне 9,4 на сто до края на годината, като ще се задържи високо поне до 2011 година, смятат анализатори, анкетирани от Bloomberg. Такова стечение на обстоятелствата би поставило потенциала за дългосрочно развитие на американската икономика под заплаха, твърдят специалистите.
Преди месец очакванията за безработицата бяха за нива от 8,8 на сто към края на годината, което показва, че ситуацията се влошава доста рязко и води след себе си все по-песимистични прогнози. Според оценките на анализаторите средното ниво на безработица през следващите две години ще бъде над измерения през февруари 25-годишен връх от 8,1 на сто.
„Дори ситуацията да се превърне в по-малко апокалиптична, това не означава, че нивото на безработица ще се понижи. То ще бъде дългосрочна спирачка на растежа“, смята анализаторът на JPMorgan Майкъл Фероли.
Нагласите сред специалистите показват различие с вижданията на администрацията на президента Барак Обама. Прогнозите на Белия дом са нивото на безработица да падне до 7,9 на сто следващата година. В случай че това не се случи, спасителният план за 787 млрд. долара ще бъде обявен за неефективен.
През февруари безработицата в САЩ достигна най-високата си стойност от 1983 година насам при 8,1 на сто. Това се случи след освобождаването на 651 хил. служители през втория месец на годината. От декември 2007 година насам американската икономика е закрила 4,4 млн. работни места.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *