Прогнозата за „черен“ понеделник на борсите се сбъдва

Инвеститорите бягат панически от пазарите, стреснати не само от понижения рейтинг на САЩ, но и от кризата в Европа, заради която Европейската централна банка се нагърби с рисково изкупуване на облигации от закъсали страни-членки на еврозоната.
Само един индекс се покачва с 15% към този час, но това не е никак добра новина. Става дума за индекса на страха VIX, който проследява волатилността на световните пазари. Когато нивото му се покачва, то ситуацията на пазарите, които той проследява, не е никак спокойна.
И как да е, когато вместо да се укротят, страстите около рейтинга на САЩ добиват все по-грозен облик. Преди минути от рейтинговата агенция Standard & Poor’s заявиха, че перспективите пред дълговата криза в Европа са по-добри, отколкото тези на САЩ.
От агенцията казаха още, че не виждат какво може да направи САЩ, за да получи обратно своя първокласен рейтинг в близко бъдеще. Ще отнеме поне 9 години реформи и политически консенсуси до статуса на първокласен кредитополучател, кмятат от S&P. Те обаче са на мнение, че доларът ще продължи да се ползва като основна глобална валута.
С това си изказване от Standard and Poor’s още повече настроиха инвестиционния свят срещу себе си. Мнозина смятат, че начинът, по който се държи в момента S&P и тонът, с който раздава присъдите си, доста наподобява на изпълнение на политически поръчки, а не опит за подсигуряване на финансова стабилност. Нещо повече – има доста голямо съвпадение между резултата от стореното и целта, преследвана от неформалното политическо течение, наричано Чаено парти.
Страховете за нова рецесия в САЩ и задълбочаване на проблемите в Европа обезлюдяват и стоковите пазари. Инвеститорите разпродават фючърсите за петрол, което бута надолу котировките. Така лекият американски петрол се котира с повече от 3% спад до $ 84.18 за барел, а сортът брент струва $ 105.84 за барел.
Доларът поскъпва към еврото с 0.81% до $ 1.4174 и отслабва към йената с 0.78% до Y 77.8150.
Прогнозата за „черен“ понеделник на пазарите се сбъдва още с първите минути от отварянето на Wall Street.
DOW JONES INDUS. AVG пада с 1.93% до 11 223 пункта. S&P 500 INDEX губи 1.63% до 1 179 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX потъва с 3.28% до 2 449 пункта.
След силния спад на азиатските борси и кървавочервения цвят на индексите в Европа, търговците отвъд океана също дават израз на безпокойството си за световната икономика. През целия ден златото се търгува над рекордните $ 1 700 за тройунция, а на валутните пазари положението е повече от инфарктно. Доларът се покачва към еврото до $ 1.4181, но пада спрямо японската йена до Y 77.8650.
Това е първият търговски ден откакто САЩ е с понижен кредитен рейтинг. От агенцията Standard and Poor’s са категорични, че шансът за следващо понижение на рейтинга е 1 към 3.
Доста интересни бяха коментарите по случилото се, които направиха милиардерът Уорън Бъфет и  университетския преподавател Нуриел Рубини. Към тях добавяме и виждането на бившия председател на Федералния резерв Алън Грийнспан, който окачестви случилото се с понижения рейтинг като „изтърване на нервите“ от страна на рейтинговата агенция.
S&P сами казват, че понижават оценката си не заради бремето на държавните дългове на САЩ, а защото в агенцията не вярват в способността на Конгреса да взема адекватни и бързи решения по дълговите проблеми на страната. Според Грийнспан понеделникът на Wall Street може да е наистина „черен“, но разпродажбите все някога ще спрат. Все пак инвеститорите са наясно, че Щатите се справят сравнително добре, докато Италия, например, е в сериозни затруднения. В този смисъл отговорът на въпроса накъде ще вървят пазарите зависи не толкова от САЩ, колкото от Европа.
Становището му доби тежест в медийното пространство след там се изяви и като Royal Bank of Scotland Group Plc с пресмятането, че покупките на италиански и испански облигации може да струва на Европейската централна банка внушителните $ 1.2 трлн., при това цялата тази операция носи значителен политичеси риск.
По-рано през деня пък групите на седемте развити страни Г-20 и по-широкият формат на индустриализираните нации Г-20 излязоха със съобщения, че координирано ще предприемат всички необходими действия за подсигуряване на  финансова стабилност и подсилването на икономическия растеж. През следващите седмици взаимодействието помежду им ще бъде интензивно с оглед на гарантирането на стабилност и ликвидност на фиансовите пазари.
Въпреки тяхната готовност обаче големите риби очакват, че в следващите дни търговията ще е много волатилна. Говоря за дни, а може би седмици, цитиран бе Мохамед Ел- Ериан, изпълнителен директор на най-големият играч на облигационния пазар в света PIMCO.
Европейският оптимизъм, стимулиран от успокоението, че ЕЦБ се намеси на пазара и купува активно държавния дълг на периферните страни, трая твърде кратко. Индексите задълбаха в червената зона, като FTSE100 се смъква с 1.1% до 5189 пункта; DAX губи 1.34% до 6154 пункта, а CAC40 се понижава с процент до 3247 пункта.
Същевременно златото, считано за сигурно убежище в момент на засилена пазарна несигурност, се търгува над 1708 долара за тройунция, при 39.90 долара за тройунция сребро.
Колебливата световна икономика не позволява на петрола да поскъпне и барел брент в момента струва 106.72 долара.Част от понижението на европейските акции се дължи на поевтиняването на суровините, водещо до по-слаби перспективи за публичните суровинни компании.
Едно евро купува 1.4339 долара, а йената поскъпна до 77.77 йени за долар. Фючърсите на американските акции в S&P500 се смъкват с 2.1%.
Европейските фондови борси започнаха новата сесия с понижения, дължащи се на порязания кредитен рейтинг на САЩ, както и на резкия спад в азиатската търговия. Но решението на Европейската централна банка да изкупува ценните книжа на Италия и Испания оказа изненадващо силна подкрепа на пазара.
Към този час индексът на акциите в Лондон FTSE100 се качва с 0.81% до 5288 пункта, в Париж акциите растат с 1.47% до 3324 пункта, като само германският DAX отчита минимален спад от 0.01% до 6239 пункта.
На рязък ръст се радва испанският борсов индекс IBEX, който към този час се покачва с 3.63%. Борсата в Милано отчита даже 4.58% покачване в индекса FTSE MIB. Тези факти говорят, че действително решението на ЕЦБ се оказа спасителното хапче за пазара. Bloomberg коментира: Трише извади базуката.
В Шанхай понижението е 3.8%, а в Токио близо 2.2%.
На валутните пазари евро / долар се търгува при ниво 1.4373; долар / йена 77.899; натискът под франка леко намаля и швейцарската валута се укроти на CHF 0.7611 към долара. Паундът поскъпна до USD 1.6436.
Златото изживява поредния си рекорден ден. Движено от спекулации, че натрупаният дълг на развитите държави обезсмисля инвестициите в книжни пари, златото поскъпва до рекордните 1706.20 долара за тройунция, докато среброто се смъкна отново под 40 долара, което може би намеква, че има нещо не съвсем чисто около рекордите на благородните метали.
Петролът се търгува по цена 106.63 долара за барел брент и 84.56 долара за барел WTI.
Серията негативни новини за пазарите продължава пагубното си въздействие и в новата седмица. Към този час котировките на акциите на борсата в Токио отчитат спад от 2.18% до 9097 пункта, като освен срива на суровинните пазари вина за това има и поскъпващата йена. В Хонконг индексът Hang Seng се срина с над 4% до 20100 пункта, а в Шанхай акциите поевтиняха с 3.66%.
Страх е завладял пазарите, след като агенцията S&P понижи кредитния рейтинг на САЩ, а в Европа централната банка на еврозоната снощи до късно обсъжда възможността да подпомогне Италия, изкупувайки държавни облигации от свободния пазар. Ситуацията е свързана с по-висока оценка на риска и съответно разпродажба на акциите на финансови компании.
Заедно с това перспективите пред икономическия растеж в света вече стават по-мрачни. Следователно търговските стоки, суровините, също не могат да удържат постигнатите през годината ценови върхове. Брентът губи 2.5% от цената си в днешната азиатска търговия до 106.62 долара за барел. Лекият суров WTI доставка в Оклахома губи 3.66% до 83.70 долара. Бензинът на едро на електронната борса CME губи 2.3%.
Същевременно златото се търси още повече като източник на сигурност в тези опасни за инвеститора времена. Така златните фючърси от сутринта са поскъпнали с над 3% до 1702 долара за тройунция. Среброто се вдигна с над 5%, но остава много по-евтино на 40.235 долара.
Реакцията на валутните пазари значително е затруднена, тъй като традиционната валута – убежище доларът е с понижен рейтинг, така че щатската влаута се смъква до 1.4310 към еврото. Но и самото евро изглежда твърде неблагонадеждно, което прехвърли търсенето изцяло върху швейцарските франкове. Днес франкът качи 1.15% към долара до рекордните USD 1.3191.
Предвид развитието на ситуацията, не е невъзможно да видим в обозримо бъдеще и паритет между евро и франк, като актуалната цена е EUR 0.9219. Йената се разменя при 78 йени за долар и 111.64 йени за едно евро. Австралийският долар е изложен на разпродажби като рискова валута, свързана със суровинните пазари, и е сред малкото губещи спрямо долара, с над 1% до USD 1.0331. Това помогна на щатската валута да поевтинее само с 0.283% в доларовия индекс.

Дарик финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *