Прогнозата на АБР за развиващите се азиатски икономики се влошава

Развиващите се азиатски икономики ще постигнат умерен растеж от 7,5 на сто през тази година и 7,2 процента през следващата след най-бързия растеж от 9 процента през 2007 година, сочи прогнозата на Азиатската банка за развитие.

Финансовата институция предупреждава за риск от увеличаване на инфлационния натиск в региона. В обновената си прогноза банката вещае повишението на цените да стигне 7,8 процента през 2008 година в Азия и Тихоокеанския регион, което е ръст от 2,7 на сто прямо предходните изчисления на банката. Според АБР през 2009 година инфлацията ще стигне 6 процента.

Сред предпоставките за прогнозата си банката посочва цените на петрола и храните, увеличаващите се като цяло цени и продължаващия спад в развитите страни.

„Докато във краткосрочен план се очаква поевтиняване на цените на петрола, то в дългосрочен план те ще останат високи и волатилни в дългосрочен план. Високите цени на горивата ще се запазят. Храните също се повлияни от поскъпването на черното злато и високите им цени също ще се задържат”, казва Ифзал Али, икономист от базираната в Манила институция.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *