Прогноза за 2,8% ръст на икономиката за 2017г.

Икономиката може да нарасне между 2,6 и 2,8% през следващата година. Това прогнозират от

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

 

Прогнозираният ръст на БВП може да бъде постигнат, а и надхвърлен, ако правителството насочи системни усилия за планиране и ефективно изпълнение на адекватни мерки за подобряване на бизнес климата в страната, за насърчаване на износа и за увеличаване на вътрешното потребление, посочва още от организацията. Според тях отрицателно влияние може да окажат извънредни външнополитически или външноикономически събития, политически или банкови кризи в България, влошаване на външните условия за българския износ, както и срив на преките чуждестранни инвестиции, информира monitor.bg.

Резултатите от анкетата сред членовете на асоциацията също предполагат слаб, колеблив растеж през следващата година. Данните от нея показват, че 50% от анкетираните очакват да се запази размерът на продажбите и само 20 на сто от тях смятат, че финансовият резултат догодина ще намалее. Повече от 70% от работодателите очакват през 2017 г. износът да остане без промяна.

Показателни са и очакванията, свързани с вътрешната инвестиционна активност – 40 на сто от членовете ни обмислят увеличение на инвестициите и също толкова от тях смятат, че размерът им през 2017 г. ще остане без промяна спрямо 2016 г.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *